20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA căzut ploconul de la primărie

A căzut ploconul de la primărie

Proiectul prin care primăria legaliza dreptul unei asociaţii sportive să ceară zeciuială craiovenilor care doresc să facă sport pe terenurile din Parcul Tineretului a căzut. Din cauza scandalului creat, primăria s-a răzgândit şi a retras proiectul de asociere cu Clubul Sportiv Gordas al lui Cătălin Ionescu, stăpânul de drept al bazei pe care s-au cheltuit peste două milioane de lei.  

GdS a avut din nou dreptate. Dezvăluirile legate de modul fraudulos în care craiovenii erau taxaţi pentru dorinţa de a face sport pe baza din Parcul Tineretului, construită din taxele şi impozitele plătite de ei, i-a determinat pe edilii locali să facă un pas înapoi. Primăria a retras pe ultima sută de metri proiectul de asociere cu Asociaţia Sportivă Clubul Sportiv Gordas, proiect ce urma să fie dezbătut ieri în şedinţa de consiliu local. Întrebaţi de GdS care a fost motivul retragerii proiectului, responsabilii din primărie au ridicat din umeri şi au spus că aşa a decis primarul Antonie Solomon. Directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei, Ovidiu Vanghelie, a declarat că nu ştia de nici o înţelegere cu asociaţia lui Ionescu.
„Eu ştiam doar de acest proiect care a fost retras. Care este motivul, nu ştiu. Habar nu aveam că asociaţia încasează deja bani. Nu avea voie s-o facă până când nu se aproba acest proiect“, a spus Vanghelie. Juriştii primăriei au precizat că nu a căzut în sarcina lor realizarea acordului de parteneriat pe care primăria susţine că l-a semnat cu Ionescu imediat după Zilele Craiovei, ci în sarcina Direcţiei de Patrimoniu. În lipsa primarului Solomon, viceprimarul Mărinică Dincă a spus că nici el nu ştie ce s-a întâmplat.
„Din câte am înţeles, au fost discuţii în comisii. Proiectul nu l-am retras eu, ci primarul. Nu trebuie să ai o motivaţie când retragi un proiect. Eu de dimineaţă (ieri – n.r.) am aflat că nu mai este pe ordinea de zi“, a spus Dincă. Unii consilieri care au participat la şedinţele din comisii, unde s-a analizat în detaliu propunerea primăriei, au declarat că s-au opus aprobării lui.
„De exemplu, în anexa de la contract erau unele inadvertenţe, cum ar fi lipsa cotei procentuale din încasări care ar fi revenit municipalităţii“, a spus Dan Magla, membru în Comisia pentru învăţământ, cultură, sănătate, culte, tineret şi sport. Alt consilier local, Pavel Badea, a precizat că, pentru o mai mare transparenţă, darea în administrare a bazei ar fi trebuit scoasă la licitaţie.
„Nu e normal să dai o investiţie de 25 de miliarde de lei fără să se facă licitaţie. Poate altcineva ar fi oferit o cotă mai mare. E ruşinos ce s-a încercat“, a spus Badea. Trebuie precizat că, pe lângă acest contract de asociere retras de pe ordinea de zi, alt acord de parteneriat între primărie şi Gordas, semnat imediat după Zilele Craiovei, este încă în vigoare, acord prin care asociaţia poate încasa bani de la craioveni, lucru pe care îl şi practică în prezent. Primăria a dorit să ţină ascuns acordul, dar a recunoscut existenţa lui la insistenţele GdS.   

Firimituri pentru primărie, grosul la Ionescu

Deşi forma contractului ce trebuia supus aprobării consilierilor în şedinţa de ieri nu preciza care este cota procentuală pe care Gordas urma să o plătească din încasările obţinute de pe urma craiovenilor, surse din cadrul primăriei au precizat pentru GdS că municipalitatea ar fi primit doar 5% din bani. „Redevenţa care ni s-a prezentat a fost de 5% din încasări. Ea nu a fost scrisă nicăieri oficial, dar atât scria pe hârtiile cu propunerea ce urma să fie discutată“, au spus sursele citate. La un calcul sumar, în schimbul întreţinerii bazei care, de fapt, înseamnă măturatul frunzelor şi trasarea din când în când a unor linii, Asociaţia Gordas ar câştiga aproape 120.000 de lei pe an, excluzând trei luni de iarnă. La o medie zilnică de zece ore de funcţionare pe zi timp de 22 de zile, Ionescu ar câştiga 8.800 de lei pe lună numai din fotbal, 3.300 de lei din tenis şi 1.100 de lei din minigolf. În total, 13.200 de lei pe lună x nouă luni egal 118.800 de lei. La aceasta se adaugă veniturile obţinute din exploatarea obiectivului. La articolul 11 din contractul de asociere, primăria face distincţie între „veniturile încasate din organizarea activităţilor sportive şi cele din exploatarea obiectului prezentului contract“. În această categorie ar putea intra diferite cursuri sau concursuri pentru care se pot primi sponsorizări grase. Din suma totală, primăria s-ar alege cu 5%.  Fără comentarii.

Nu e normal să dai o investiţie de 25 de miliarde de lei fără să se facă licitaţie. Poate altcineva ar fi oferit o cotă mai mare. E ruşinos ce s-a încercat“.

Pavel Badea, consilier local
 
Habar nu aveam că asociaţia încasează deja bani. Nu avea voie s-o facă până când nu se aproba acest proiect“.
Ovidiu Vanghelie, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII