Acasă Actualitate Catargiul „înoată“ în nămol

Catargiul „înoată“ în nămol


Asfalt spart, grămezi de pietriş şi moloz, gropi pline cu nămol, mâzgă, bălţi, şanţuri peste care s-au aruncat câteva lopeţi de pietriş. Aşa arată cele mai multe străzi din cartierul craiovean Lascăr Catargiu.

Dezastru şi haos pe cele mai multe străzi din cartierul craiovean Lascăr Catargiu. În prezent, în Catargiu nu se poate circula civilizat pe nici una dintre străzile cartierului. Ele arată ca după bombardament, fie că este vorba de străzile Sadu, Bega, Târnava, Gorjului, Drobeta, Roznov sau Siretului.
Răbdarea oamenilor a ajuns la capăt, fiindcă zilnic trebuie să traverseze bălţile, iar autoturismele se deplasează încet prin hârtoapele şi şanţurile neastupate, făcute pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătăţire a reţelelor de apă şi canalizare.  
„Reţeaua stradală nu a arătat aşa de rău în alţi ani: noroi, gropi pline cu apă, foarte multe porţiuni inaccesibile pentru salvare şi pompieri. Pe trotuare sunt depozitate pământ, piatră cubică, diverse materiale de construcţie, puse însă şi de cetăţeni. Nici nu poţi merge pe trotuar decât prin nămol“, a spus Ion Ciocea, un localnic de pe strada Sadu.

Balta asfaltată

În Catargiu, data-limită până la care primăria „a trasat sarcină de serviciu“ firmei Hidroconstrucţia, societatea care s-a ocupat de lucrări, să închidă şantierul este 23 decembrie. Până atunci, reprezentantul firmei care a contractat lucrarea, Dumitru Hornoiu, dă asigurări că oamenii săi sunt „preocupaţi“ de refacerea străzilor. Şi, chiar dacă iarna bate la uşă, vor trece şi la turnarea de covor asfaltic. La ce bun să iei nămolul cu lopata şi să pui asfalt în baltă? Numai ca să le faci pe plac autorităţilor locale?
„Oamenii sunt la lucru, vremea este încă bună. De exemplu, pe străzile Rostov şi Gorjului punem balast, iar pe Siretului încercăm să asfaltăm. De la primar am primit sarcină ca, până pe 23 decembrie, să refacem străzile pe care am lucrat“, susţine Dumitru Hornoiu, reprezentantul Hidroconstrucţia SA.
Realitatea din teren îl contrazice pe inginerul Hornoiu. Marţi, pe strada Siretului, cea care va fi asfaltată, se găseau trei utilaje trase pe dreapta, şase muncitori, dintre care patru stăteau la soare şi doi trebăluiau la un şanţ. Muncitorii au spus că se mai lucrează pentru racordarea la conducta principală a abonaţilor. Oamenilor care locuiesc aici nu cred că străzile vor fi circulabile în curând. „Noi am înţeles că s-a lucrat, dar sunt străzi pe care au terminat şi pe care le-au lăsat aşa. Ar trebui să pună pietriş sau piatră cubică. Dacă mergi pe stradă, ţi se afundă piciorul până la gleznă“, este de părere Ion N., de pe strada Drobeta.
Beneficiarul lucrării, Compania de Apă „Oltenia“, ameninţă cu verificări. Numai că de aceleaşi verificări vorbea Doru Buruiană, directorul general al CAO, acum două săptămâni, când l-am întrebat de situaţia „şantierului“ din cartierul Catargiu. Să-l întrebăm pe domnul director Doru Buruiană care este ultima sa „vizită de lucru“ în cartierul cu pricina?
„Responsabilitatea refacerii infrastructurii afectate în urma lucrărilor de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare revine SC Hidroconstrucţia SA, care a încheiat contracte în acest sens cu mai multe societăţi comerciale specializate. Întrucât lucrările de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare se sistează pe perioada de iarnă, urmând a fi reluate în primăvara anului 2010, societăţile comerciale respective nu vor finaliza lucrările de refacere, având însă obligaţia să aducă trotuarele şi carosabilul la o stare care să permită circulaţia pietonilor şi autovehiculelor în zonele respective“, a declarat Mihaela Chiriţescu, reprezentanta CAO.
Începând cu luna decembrie, şantierele craiovene intră în conservare, adică se închid pe perioada anotimpului rece, urmând ca din primăvară lucrările să fie reluate.

Exit mobile version