8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJupuiţi cu voia primăriei

Jupuiţi cu voia primăriei

Baza sportivă din Parcul Tineretului, pe care primăria a cheltuit peste două milioane de lei, se anunţă o afacere ţinută la secret de oficialii municipalităţii. Dacă ieri aceştia susţineau că accesul craiovenilor este gratuit pe toate terenurile, GdS a descoperit că, de fapt, oamenilor li se percepe o taxă de minimum cinci lei, pentru care actualul administrator nu dă nici o chitanţă.

Milioanele de lei cheltuite de primărie pentru a le oferi craiovenilor un loc unde să poată practica sport în aer liber servesc, de fapt, altor interese. Populaţia are acces la terenurile nou-construite, dar numai contra cost şi musai când vrea muşchiul administratorului, Asociaţia Sportivă „Clubul Sportiv Gordas“, condusă de Cătălin Ionescu. Taxa începe de la cinci lei pentru terenul de minigolf, ajunge la 15 lei pe oră la terenurile de tenis şi sare la 40 de lei pentru terenurile de fotbal. Pe lângă secretomania legată de încasarea banilor, primăria nici nu verifică dacă Asociaţia în cauză emite chitanţă pentru banii pe care îi primeşte de la craioveni. Centrul operaţiunii de încasare a banilor este într-o căsuţă de lemn de lângă terenul de minigolf. Persoana de acolo ia banii, dar nu îţi dă nici un document justificativ. Asta se numeşte, simplu, evaziune fiscală. De exemplu, doi tineri care au jucat ieri tenis în jurul orei 11.00 au recunoscut că nu au primit nici o chitanţă pentru cei 15 lei plătiţi, dar au spus că nici nu îi interesează. Situaţia este şi mai evidentă la terenul de minigolf, unde părinţii îşi aduc copiii în număr mare la sfârşit de săptămână, umplând astfel buzunarele asociaţiei fără ca aceasta să dea socoteală cuiva. Nici măcar primăriei, de la care a primit pleaşcă administrarea bazei sportive. Persoana care se ocupă de încasarea banilor la căsuţa din lemn ne-a îndemnat ieri să sunăm la un număr de telefon de pe o carte de vizită înfiptă în tocul de la geam şi pe care erau trecute numerele de telefon ale lui Cătălin Ionescu. „Da, dom’ne, am chitanţier, dar nu pot să mă uit eu în el, că nu sunt documentele mele“, a spus paznicul. Întrebat cum dă atunci chitanţe oamenilor dacă nu se atinge de ele, acesta a spus că el este doar de trei zile angajat acolo.  

Administratorul Ionescu, declaraţii de patron

Întrebat pe ce bază administrează terenurile de sport, Cătălin Ionescu a susţinut că nu ştie prea multe despre acest lucru, dar că a semnat un „parteneriat“ cu primăria. Neştiinţa lui Ionescu este cu atât mai ciudată cu cât acesta nu a suflat o vorbă luni despre existenţa vreunui contract cu primăria, dat fiind faptul că ieri GdS l-a întrebat despre proiectul de asociere cu municipalitatea supus dezbaterii consiliului local în şedinţa de mâine. „Este un parteneriat după Zilele Craiovei. Este valabil, cred, până la sfârşitul acestei luni, ceva de genul acesta. Eu dau primăriei bani din ce încasez. Se centralizează toate datele astea şi se stabileşte cota când se termină luna sau contractul“, a spus Ionescu. Întrebat de ce angajaţii săi nu emit chitanţe fiscale, acesta a răspuns ambiguu. „Băieţii de acolo fac o centralizare pe zi. Eu ştiu că se dă chitanţă“, a spus directorul Asociaţiei, care a completat. „Oamenii ăia care fac curăţenie pe baza sportivă trebuie plătiţi, eu am cheltuielile evidenţiate în contabilitate. De exemplu, pistele de minigolf s-au refăcut pentru că, de Zilele Craiovei, au fost distrugeri. Băieţii nu ştiu să dea cu crosa“. Ionescu a exemplificat ce înţelege el prin parteneriat cu primăria. Pe lângă viitoarele competiţii sportive pe care a promis că le va aduce la Craiova, Ionescu a spus că este deranjat de ultimele propuneri ale primăriei privind numărul de zile de acces gratuit pentru populaţie ce vor fi trecute în viitorul contract de asociere. „Ieri (luni – n.r.), mi-au spus că dau trei zile gratis pe săptămână, lucru cu care nu sunt de acord. Eu aş vrea o distribuire pe ore, astfel încât să mă adresez publicului meu ţintă, ca să zic aşa, defavorizat, adică elevii, studenţii, oamenii care nu au serviciu. E puţin ciudat să le dau gratuităţi celor care au serviciu“, a spus Ionescu, declaraţii care seamănă mai degrabă cu cele ale unui patron de bază sportivă şi care nu ţin cont de faptul că terenurile s-au construit din impozitele craiovenilor cu serviciu.

Bâlbâială în primărie

Primăria, cea care ar trebui să ţină sub control situaţia încasărilor, s-a încurcat în explicaţii. Întrebaţi de GdS care este situaţia terenurilor de sport din Luncă, reprezentanţii primăriei au bâlbâit un răspuns pe care l-au contrazis a doua zi. Luni,  23 noiembrie, purtătorul de cuvânt al primăriei, Carmen Licu, preciza următoarele: „În prezent, folosinţa bazei sportive se face în regim gratuit, iar conform contractului de asociere supus aprobării consiliului local (pe 26 noiembrie – n.r.), se vor stabili două zile pe săptămână în care nu vor fi percepute taxe pentru folosinţa bazei sportive“. Nici vorbă de aşa ceva. La insistenţele GdS, primăria s-a văzut nevoită să recunoască existenţa contractului cu Asociaţia Gordas şi faptul că populaţia plăteşte, de fapt, în prezent taxă de intrare pe terenurile de sport pe care domnul Ionescu le ţine sub cheie. „În perioada 19-27 octombrie 2009, baza sportivă a fost folosită gratuit de publicul larg. Începând cu 27.10. 2009, în baza unui acord de parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Craiova şi AS CS GORDAS CRAIOVA, baza sportivă a fost dată în folosinţă asociatului, care are obligaţia să asigure întreţinerea şi funcţionalitatea acesteia cu posibilitatea de a face încasări, care să acopere cheltuielile aferente acestei activităţi“, se arată într-un comunicat al primăriei, trimis ieri GdS. Ca să fie tacâmul complet, primăria a trimis o „completare“ prin care îl contrazice pe Ionescu în privinţa valabilităţii acordului semnat. „Valabilitatea acordului este până când autoritatea locală va atribui baza sportivă în administrare unei persoane juridice“. Acum, din două, una: ori cele două părţi nu ştiu pe ce lume trăiesc, ori nu s-au pus de acord ce să mintă. Cât despre posibilitatea de a-i taxa pe craioveni, Cătălin Ionescu a transformat-o în faptă imediat. Motivul ni l-a explicat deja: trebuie plătiţi muncitorii care fac curat pe terenuri. Oare angajaţii de la Salubritate, serviciu din cadrul primăriei, nu puteau mătura frunzele?  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII