10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoaliţia trocurilor politice: Antonescu - Geoană

Coaliţia trocurilor politice: Antonescu – Geoană

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că toate forurile de conducere ale partidului, restrânse şi lărgite, au validat decizia privind susţinerea lui Mircea Geoană în turul doi şi punerea la punct a unui acord de guvernare pe principii liberale şi cu Johannis premier.
„E vorba de decizii unanime, de hotărârea PNL de a se implica cu toate forţele sale în turul II al alegerilor prezidenţiale şi, în cazul unui rezultat favorabil, în guvernarea României pe baza unor principii foarte ferme, într-o formulă pe care am construit-o deja şi care urmează a fi aşezată prin acorduri politice cu UDMR, cu PSD, cu minorităţile naţionale“, a spus Antonescu.
Preşedintele PNL a menţionat că ieri, la ora 17.00, urma să aibă loc o întâlnire cu cei din conducerea UDMR, „care probabil va consfinţi lucrurile discutate şi stabilite deja“. „Subliniez faptul că, spre dezamăgirea unora din afara partidului, deciziile esenţiale de azi au fost luate cu unanimitate de voturi, la nivelul Biroului Politic Central, la nivelul Comitetului Executiv Naţional, care cuprinde toţi preşedinţii de organizaţii, şi la nivelul Delegaţiei Permanente, care cuprinde Biroul, toţi preşedinţii de organizaţii şi toţi parlamentarii partidului“, a ţinut să sublinieze Crin Antonescu.
În privinţa unei întâlniri cu liderii PSD, preşedintele liberal nu a dat detalii. „Precizez două lucruri: că este vorba de program de guvernare, nu de structură de guvernare. Nimeni n-a discutat şi nu va discuta, până la momentul potrivit, despre funcţii, despre ministere, despre persoane. În al doilea rând, e vorba de nişte elemente fundamentale din punctul nostru de vedere care nu pot lipsi din programul de guvernare. Sigur, programul de guvernare în sine va fi discutat şi cu partidele, dar va trebuie să aparţină, să fie finalizat, stabilit şi propus de cel pe care noi îl susţinem ca prim-ministru, domnul Klaus Johannis. Este vorba despre elemente pe care le-am discutat cu Johannis, pe care noi le considerăm absolut necesare într-un program al unui guvern care să scoată România din criză“, a completat Antonescu.
Preşedintele PNL şi-a reiterat optimismul faţă de semnarea unui acord cât mai repede posibil. „Dacă el va fi acceptabil, îl voi semna împreună cu Mircea Geoană, preşedintele PSD, şi din acel moment susţinerea lui Mircea Geoană în turul II va intra în vigoare. Eu sunt optimist în legătură cu faptul că acest lucru este posibil chiar foarte repede“, a spus Antonescu.
Întrebat dacă va merge în campanie alături de Mircea Geoană, preşedintele PNL a răspuns: „Asta o să vedem, o să discutăm“. „În orice caz, în turul II al acestei campanii electorale voi fi prezent pentru că m-a provocat domnul Traian Băsescu. Domnul Traian Băsescu a debitat şi ieri (luni – n.r.), debitează şi azi, lucruri pe care nu le pot lăsa nelămurite în faţa propriului meu electorat“, a conchis Antonescu.

Romeo Stavarache: Niciodată nu voi face campanie alături de Viorel Hrebenciuc şi acoliţii lui

Şeful de campanie al PNL, Romeo Stavarache, a declarat ieri, după ce Crin Antonescu a anunţat că liberalii îl susţin pe Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidenţiale, că el niciodată nu va face campanie alături de Viorel Hrebenciuc şi acoliţii acestuia.
„Niciodată nu voi face campanie alături de Viorel Hrebenciuc şi acoliţii lui. Cred în continuare că Viorel Hrebenciuc a făcut cel mare rău României“, a declarat Stavarache imediat după ce Crin Antonescu a anunţat că liberalii îl susţin pe Mircea Geoană în turul doi.
Luni seară, la Realitatea TV, vicepreşedintele PNL, Romeo Stavarache, a declarat că pe plan local, în Bacău, se „bate“ pe principii cu social-democratul Viorel Hrebenciuc şi că nu va putea colabora cu acesta, chiar dacă va exista o înţelegere la nivel naţional.

Boc: Coaliţia PSD-PNL (…) pentru păstrarea privilegiilor

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ieri că apropierea dintre social-democraţi şi liberali este generată doar de scopul comun de păstrare a privilegiilor şi acest lucru arată că ambele partide n-ar fi învăţat nimic din lecţiile trecutului.„Cred că românii ştiu cel mai bine cum să voteze şi n-au nevoie de indicaţiile lui Mircea Geoană, nici ale lui Crin Antonescu, nici ale lui Emil Boc. Românii ştiu ce au de făcut şi trebuie respectaţi ca atare. De aceea, cred că această coaliţie a trocurilor politice – coaliţia PSD-PNL – n-a învăţat nimic din lecţiile trecutului şi, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat la referendumul din 2007, probabil vor avea aceeaşi soartă când îi sfidează pe români“, a comentat Boc decizia liberalilor de a-l sprijini pe Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
Liderul PD-L susţine că ambele partide sunt unite şi de preocuparea pentru păstrarea privilegiilor. „Este o coaliţie pentru păstrarea privilegiilor. Aţi auzit de ieri încolo să se mai discute de reducerea numărului de parlamentari, aţi mai auzit de desfiinţarea pensiilor parlamentarilor, aţi mai auzit de aceste lucruri? Nu. Le-au pus la cutie pentru că obiectivele lor politice şi de interes le cer să meargă într-o altă direcţie“, a spus Emil Boc.
Întrebat dacă democrat-liberalii mai discută cu liberalii şi cu UMDR, Boc a răspuns: „Discutăm ca să punem voinţa românilor în parlament. Adică pentru a reduce numărul de parlamentari şi pentru a face revizuirea Constituţiei. Este firesc ca aceste lucruri să se facă“.
Boc a spus că liberalii şi social-democraţii intenţionează să elimine cota unică de impozitare şi să instituie un impozit minim de 20%. „Asta pe spinarea românilor care vor avea mai puţini bani în buzunare dacă această coaliţie va ajunge la putere“, a conchis Boc.

Ponta: Decizia CEx este să nu se discute despre funcţii şi ministere până după turul doi

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că în Comitetul Executiv Naţional al partidului s-a luat decizia ca, până pe 7 decembrie, să nu se poarte nici un fel de discuţii privind portofoliile în viitoarea guvernare.
„Decizia PSD este foarte clară, luată astăzi în CEx, până pe 7 decembrie nu are nimeni dreptul să poarte nici o discuţie privind structura guvernului, miniştri şi alte lucruri de genul acesta. Nu asta nu interesează, ne interesează să câştigăm alegerile pe 6 decembrie. Oricine vorbeşte de ministere, de funcţii şi de alte lucruri o face împotriva mandatului dat de PSD“, a declarat Ponta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

67 COMENTARII