24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrada primăriţei din Şimnic

Strada primăriţei din Şimnic

Localnicii din satul Albeşti, comuna doljeană Şimnicul de Sus, spun că primăriţa a avut grijă să asfalteze cu bani de la bugetul local doar una dintre cele două străzi ale satului, cea pe care locuieşte ea, în timp ce pe cealaltă a uitat-o plină de hârtoape.

Cum treci de centura de nord a Craiovei, bornele de pe marginea drumului te anunţă că ai ajuns în comuna Şimnicul de Sus. Uitându-te la vilele răsărite la tot pasul, n-ai zice că te găseşti în mediul rural. Totuşi, eşti la trei kilometri de Bănie, în primul sat al comunei – Albeşti. În localitate sunt doar două străzi: strada Colonel Angelescu şi strada Marin Sorescu. Două artere paralele, aflate la extreme, după cum le este înfăţişarea. Prima stradă din Albeşti, de cum părăseşti drumul principal Dudoviceşti, este strada Colonel Angelescu, pe care s-au adunat toate vilele arătoase ale localităţii şi unde rar întâlneşti o casă veche de ţară. Modernismul a acaparat totul.  Numai ici-colo câte un teren rămas nevândut rupe continuitatea caselor etajate, înşiruite de-o parte şi de alta a străzii. Primăria a avut grijă să asfalteze drumul, ca nu cumva noii localnici să-şi strice maşinile luxoase prin gropile unui drum de pământ. Gurile rele ale satului spun însă că această stradă a fost asfaltată pentru că pe ea locuiesc atât persoane de vază din Craiova, cât şi primăriţa localităţii, nimeni alta decât Jana Fulga. „Da, de la asfalt este a doua casă. Aia mai mare este a primăriţei“, explică o bătrână care merge agale pe marginea drumului.

Să-i amintiţi de strada mea, când vă-ntâlniţi cu… primăriţa

Decizia autorităţilor locale de a asfalta numai una dintre cele două artere ale satului i-a nemulţumit pe locuitorii de pe strada Marin Sorescu. În lipsa asfaltului, aceştia spun că s-ar mulţumi şi cu nişte pietriş şi nisip, cu care să fie nivelate gropile, care îţi dau impresia că faci slalom printre hopuri.
„Strada demonstrează încă o dată că trăim ca în Evul Mediu şi delăsarea fără limită a autorităţilor. Locuiesc, din nefericire, pe această stradă. Să nu credeţi că îmi doresc asfalt, ci, pur şi simplu, un drum pe care să poţi circula, cu pietriş, cu nisip. Măcar nivelat. Nimeni din această comună – primar, viceprimar – nu vede sau, mai bine zis, nu este interesat de acest aspect. Dar cel mai trist este că strada cealaltă e asfaltată şi, culmea ironiei, pe aceasta locuieşte chiar doamna primăriţă. Atâta lipsă de interes, atâta nepăsare în anul 2010, într-un sat populat şi nu în vârf de munte…“, îşi spune nemulţumirea un localnic de pe strada Marin Sorescu.
De ce să folosească primăriţa Jana Fulga banii de la buget după bunul ei plac? Şi de ce să-şi asfalteze drumul până la domiciliu din banii contribuabililor, după cum spun majoritatea sătenilor? Întrebări la care aceasta nu a putut răspunde, fiindcă, vineri, la sediul Primăriei Şimnicul de Sus prioritate aveau alegerile. „Cine întreabă de doamna primar? Păi, nu este, că a plecat la Craiova să ridice buletinele de vot. Se întoarce mai târziu, iar vicele nu ştiu dacă o fi prin comună. Eu nu pot să vă spun nimic, sunt o simplă angajată, vorbiţi cu primăriţa“, ne-a spus „reprezentanta“ Primăriei Şimnic.
Localnicii mai trag încă speranţă că Jana Fulga şi consilierii vor aloca de la bugetul local bani ca să le repare şi lor strada. „Aşteptăm să ne repare şi nouă drumul, că pe partea cealaltă este asfaltat. Da, pe acolo stă primăriţa. Aici a fost asfalt înainte, dar s-a ales praful. Acum este groapă lângă groapă“, a spus alt localnic din Albeşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII