24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii legii, cu ochii pe alegeri

Oamenii legii, cu ochii pe alegeri

Peste 2.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, poliţişti comunitari şi pompieri vor asigura duminică paza celor 646 de secţii de votare din judeţul Dolj, dar şi ordinea şi liniştea publică în ziua alegerilor. În plus, vor exista echipe de intervenţie care vor acţiona în cazul unor evenimente deosebite. Membrii Centrului de Comunicare Judeţean, format din purtătorii de cuvânt ai instituţiilor din Dolj subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, au susţinut vineri, la sediul Jandarmeriei din Craiova, o conferinţă de presă în care au anunţat că vor fi sancţionate toate încălcările legii electorale, fie că este vorba de turism electoral sau vot multiplu.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, cele 646 de secţii de votare din judeţ vor fi supravegheate de peste 2.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri. Poliţiştii au în grijă 297 de secţii, jandarmii – 102 şi Biroul Electoral Judeţean, poliţiştii de frontieră – 71, pompierii – 39, poliţiştii de la transporturi – 13 şi poliţiştii comunitari – 130 de secţii. De asemenea, poliţiştii de la Rutieră vor institui filtre pentru a combate turismul electoral, vizate fiind autovehiculele de transport călători. Până acum, oamenii legii au împărţit în judeţul Dolj peste 25.000 de pliante şi au pus la vedere peste 3.000 de postere cu rol de informare a cetăţenilor în privinţa încălcării legislaţiei în vigoare. De asemenea, în cadrul a 12 acţiuni de verificare şi informare executate de poliţişti în trafic, la peste 400 de şoferi care transportă pasageri le-a fost atrasă atenţia să nu facă turism electoral duminică.
Potrivit legislaţiei în vigoare, oferirea sau darea de bunuri în scopul determinării alegătorului să voteze sau nu un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la cinci ani.
De asemenea, fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau cu mai multe buletine de vot este pedepsită cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă este sancţionată şi folosirea unui act de identitate nul sau fals pentru votare. Începând cu acest an, orice incident din ziua alegerilor poate fi sesizat de cetăţeni la 112.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS