21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul!

Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul!

„Prevenirea este esenţială!“. Sub acest slogan, 785 de organizaţii neguvernamentale din 127 de ţări au marcat Ziua Internaţională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului.

Joi, 19 noiembrie, a fost marcată Ziua Internaţională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului. Anul acesta, 785 de organizaţii din peste 127 de ţări din întreaga lume, reunite sub sigla „Women’s World Summit Foundation“, participă la Campania Globală de Prevenire a Abuzului şi Violenţei împotriva Copiilor, având ca temă „Rolul părinţilor şi adulţilor în prevenirea abuzului şi violenţei împotriva copiilor“.
Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului afirmă în mod expres că părinţii au cel mai important rol în creşterea şi educarea copiilor lor, conform art. 5 din acest document. În funcţie de mediul în care se manifestă, violenţa capătă diverse forme, de la cea verbală la cea fizică.
Membră a coaliţiei care a lansat această iniţiativă la nivel global, World Vision România a organizat pe parcursul acestei săptămâni acţiuni de informare adresate copiilor, adolescenţilor şi părinţilor, prin care să transmită mesajul-cheie al campaniei: „Prevenirea este esenţială!“. Copii, adolescenţi şi părinţi din comunităţi rurale din şapte judeţe (Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi, Ialomiţa, Vaslui şi Vâlcea) au participat pe parcursul acestei săptămâni la sesiunile de informare organizate de angajaţii şi voluntarii World Vision România şi de parteneri. Aceştia au discutat cu părinţii şi au împărţit pliante cu informaţii utile despre modul în care putem lua atitudine pentru a preveni acest fenomen.

Copiii din Dolj, educaţi împotriva abuzurilor

În judeţul Dolj s-au organizat întâlniri cu aproximativ 1.700 de elevi ai claselor V-VIII, din 12 şcoli partenere în proiectul de dezvoltare comunitară desfăşurat de World Vision România – Biroul Zonal Dolj. Şcolile din comunităţile Breasta, Predeşti, Cernăteşti, Brabova, Carpen, Coţofenii din Dos, Pleşoi, Sopot, Bucovăţ, Scaeşti, Braloştiţa şi Argetoaia au desfăşurat activităţi care au marcat Ziua Internaţională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului. Elevilor le-au fost prezentate materiale pe această temă. De asemenea, aceştia au vizionat câteva clipuri şi au participat la discuţii moderate de consilierul educativ al şcolii.
În comuna Predeşti, biserica, autorităţile locale şi World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj desfăşoară proiectul „Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul!“. Prin intermediul acestui proiect se promovează drepturile fundamentale ale omului, organizându-se sesiuni de informare cu tineri şi copii şi publicându-se materiale informative pentru membrii comunităţii.
„Titlul proiectului redă cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos din predica de pe munte, în care se arată că răbdarea, iertarea, înţelegerea, toleranţa, solidaritatea şi iubirea sunt valori de care umanitatea va avea nevoie întotdeauna“, a spus preotul paroh Tuiu Stancu, în cadrul sesiunii de la Şcoala de Arte şi Meserii Predeşti.

Violenţele pot fi prevenite

„Sărbătorim anul acesta 20 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului. Dreptul copilului la protecţie, împotriva oricărei forme de abuz şi a violenţei trebuie să fie o responsabilitate majoră a noastră, ca adulţi. Există metode simple de prevenire a acestor fenomene. Dacă învăţăm să ne ascultăm copiii, dacă îi încurajăm să se exprime şi să participe la deciziile care îi privesc, dacă petrecem mai mult timp cu copiii noştri şi ne implicăm activ în educaţia lor formală sau informală, putem crea premisele pentru o educare sănătoasă a acestora. Vrem să transmitem încă o dată adulţilor – părinţi şi profesionişti -, chiar prin vocea copiilor, mesajul că violenţa şi abuzul sunt stări de anormalitate şi că există metode simple de prevenire a perpetuării acestor fenomene“, a declarat Daniela Buzducea, Director Advocacy World Vision România.
Un studiu al ONU, efectuat în anul 2006, având drept mesaj-cheie „Nici o violenţă împotriva copiilor nu poate avea justificare, toate violenţele împotriva copiilor pot fi prevenite!“, a scos în evidenţă statistici îngrijorătoare cu privire la acest fenomen. Astfel, în ţările în curs de dezvoltare, arată studiul, între 20-65% dintre copiii de vârstă şcolară au raportat că fuseseră agresaţi verbal sau fizic în şcoală în ultimele 30 de zile, procente similare fiind identificate şi în ţările industrializate. Totodată, doar 2,4% dintre copiii lumii sunt protejaţi legal împotriva pedepselor corporale în toate mediile. Mai mult, în anul 2004, peste 218 milioane de copii au fost exploataţi prin muncă, 126 de milioane dintre aceştia fiind implicaţi în munci foarte riscante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS