12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Deţinuţii votează

Peste 700 de deţinuţi din Craiova vor putea vota la alegerile din 22 noiembrie.

Penitenciarele din Craiova sunt pregătite pentru votul de duminică. 451 de persoane private de libertate din Penitenciarul de Maximă Siguranţă vor vota putea la alegerile pentru desemnarea preşedintelui României.
Pe 22 noiembrie, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 370 din 20.09.2004 privind alegerea preşedintelui României, precum şi cu prevederile Legii nr. 3 din 24.02.2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, se vor desfăşura activităţi de votare şi la PMS Craiova.
„În conformitate cu aceste dispoziţii legale şi în funcţie de situaţia juridică a persoanelor private de libertate“, declară Denisa Ganea, purtătoare de cuvânt a PMS, „au drept de vot următoarele categorii: persoanele private de libertate arestate preventiv, cele aflate în curs de judecată, precum şi cele condamnate în prima instanţă; persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele faţă de care s-a dispus măsura educativă într-un centru de reeducare, care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor“.
Vineri, în urma unei evaluări a efectivului de persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova, din totalul de 1.047, au drept de vot 515 persoane, dar numai 451 şi-au exprimat în scris intenţia de a-şi exercita acest drept. Persoanele deţinute vor putea vota, începând cu ora 8.00, prin intermediul urnei speciale. Penitenciarul Craiova este arondat Secţiei de votare nr. 140. Cabinele de vot au fost amplasate în incinta clubului unităţii, luându-se toate măsurile pentru asigurarea caracterului secret şi liber exprimat al votului.

Deţinuţii din Pelendava şi PMT îşi exercită dreptul civic

În conformitate cu dispoziţiile aceleiaşi Legi nr. 370 din 20.09.2004 privind alegerea preşedintelui României, precum şi cu prevederile Legii nr. 3 din 24.02.2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, Penitenciarul Pelendava va pune la dispoziţie duminică, pentru cei 63 de deţinuţi care şi-au exprimat în scris dorinţa de a vota, din cei 66 cu drept de vot, cabina de vot şi materialul necesar.  
La urne se vor prezenta şi persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului pentru Minori şi Tineri Craiova.  
„Din totalul de 292 de deţinuţi, 182 au drept de vot, 163 dintre aceştia exprimându-şi intenţia de a-şi exercita acest drept“, a declarat Daniel Barbu, purtător de cuvânt la PMT.
Pentru buna desfăşurare a activităţii de votare, instituţia a făcut demersurile legale către serviciile publice comunitare de evidenţă a populaţiei în vederea preschimbării actelor de identitate al căror termen de valabilitate era expirat.
De asemenea, conducerea Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova a dispus măsurile necesare pentru asigurarea caracterului secret şi liber exprimat al votului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII