16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCozi interminabile la ghişeele CAS Dolj

Cozi interminabile la ghişeele CAS Dolj

Contribuabilii stau ore întregi la cozi ca să-şi plătească dările, în timp ce jumătate dintre funcţionarii Casei de Asigurări de Sănătate au fost trimişi acasă în concediu fără plată.

Nervi, ţipete, oameni care se înghiontesc, feţe obosite sau resemnate şi urări „de bine“ spuse în şoaptă la adresa funcţionarilor de la ghişee. Aceasta era atmosfera vineri dimineaţă în sectorul destinat activităţii cu publicul de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Cei mai mulţi dintre oamenii care stăteau la coadă veniseră să depună declaraţiile lunare ale firmelor pe care le reprezintă privind achitarea obligaţiilor către fondul asigurărilor de sănătate, dar printre ei erau şi agricultori care veniseră să-şi plătească dările. Dintre aceştia din urmă, unii, sătui de plimbatul de la o coadă la alta, dar şi de programul de lucru al casieriei care nu bătea cu cel al celorlalte ghişee, îşi vărsau nervii pe angajaţii instituţiei. „Ne plimbaţi de colo-colo! Şi atunci când trebuie să vă dăm bani ne trataţi în bătaie de joc!“, a spus o femeie – lucrător agricol -, care venise de la ţară special ca să-şi plătească asigurările de sănătate.

Jumătate dintre angajaţi au intrat în concediu fără plată

Nebunia s-a declanşat la începutul acestei săptămâni, după ce numărul funcţionarelor de la ghişee a fost redus drastic, ca urmare a aplicării legii privind zilele de lucru neplătite, astfel încât activitatea CAS Dolj a fost aproape dată peste cap. Trimiterea angajaţilor în concediu fără plată a picat cum nu se poate mai rău, la sfârşit de lună, adică exact în momentul în care angajatorii dau buluc la CAS Dolj ca să-şi depună declaraţiile privind obligaţiile la fondul asigurărilor de sănătate.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, CAS Dolj trebuie să se descurce zilnic cu mai puţin de jumătate din efectiv. „Modalitatea de aplicare a legii care prevede diminuarea cheltuielilor cu 15,5% a fost stabilită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a hotărât ca, în ultimele două săptămâni din luna noiembrie, toţi cei 108 angajaţi să intre în concediu fără plată pe o perioadă de şase zile. Pentru luna decembrie nu ne-a fost comunicat nimic în legătură cu zilele libere neplătite“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS.
Pentru a putea să acopere lipsa angajaţilor de la ghişee aflaţi în concediu fără plată, conducerea CAS Dolj i-a înlocuit cu angajaţi de la alte departamente, care trebuie să muncească dublu. Vineri, de exemplu, fuseseră „mobilizaţi“ la ghişee toţi angajaţii de la Serviciul Evidenţa Asiguraţilor şi Indemnizaţii Concedii Medicale. Aceştia fuseseră anunţaţi că vor lucra peste program dacă va fi nevoie, până va fi rezolvat şi ultimul contribuabil. În plus, ei ar trebui să-şi îndeplinească şi toate sarcinile obişnuite de serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII