Acasă Actualitate Banii de la FMI ar putea veni în martie 2010

Banii de la FMI ar putea veni în martie 2010

Reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat ieri că întârzierea adoptării unui buget credibil creează posibilitatea întârzierii următoarei tranşe de la FMI, astfel că aceasta ar putea fi primită concomitent cu tranşa a patra. Astfel, amândouă ar urma să sosească la mijlocul lunii martie a anului viitor.
În momentul în care reprezentantul Fondului a fost întrebat dacă există posibilitatea primirii tranşelor trei şi patru concomitent, Lybek a răspuns că este foarte posibil, deoarece o misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional pentru acordarea tranşei a patra este programată să vină în România la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie. Totuşi, amânarea depinde de adoptarea bugetului pentru 2010. „Dacă va fi o întârziere, va trebui să întrebaţi politicienii“, a spus Lybek.
Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI în România, a spus că tranşa a treia din împrumutul de la FMI, de 1,5 miliarde de euro, va fi, cel mai probabil, amânată pentru anul viitor, având în vedere că sunt puţine şanse de a fi adoptat în acest an bugetul pe 2010.

EIU: Respectarea în totalitate a acordului – risc de tensiuni sociale

În contextul discuţiilor legate de respectarea condiţiilor impuse de Fond, Economist Intelligence Unit (EIU) a publicat un raport potrivit căruia respectarea în totalitate de către noul guvern a programului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar intra în conflict cu sindicatele din sectorul public şi ar crea riscul unor tensiuni sociale.
EIU spune că, dacă parlamentul respinge, conform aşteptărilor, guvernul nominalizat de primul ministru desemnat Liviu Negoiţă, forma noului executiv va fi determinată, cel mai probabil, de rezultatele din turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc pe 6 decembrie.
„Oricare ar fi complexitatea politică a noului guvern, sunt dubii că acesta va implementa tăierile dure de costuri din sectorul public, inclusiv reducerile salariale şi de pensii cerute de FMI“, se mai menţionează în raport.
În acelaşi timp, EIU mai arată că România este în urmă în ceea ce priveşte câteva cerinţe ale politicilor aferente programului multilateral de asistenţă, mai ales în ceea ce priveşte austeritatea fiscală.
„Cu cât se prelungeşte criza politică, vor fi cu atât mai mari şansele unor întârzieri în implementarea măsurilor asumate cu FMI, dar şi în acordarea următoarelor tranşe de la FMI“, se mai arată în raport. Economiştii EIU spun însă că nu se aşteaptă la o întrerupere completă a acordului.
În aceste condiţii, premierul în exerciţiu, Emil Boc, a declarat ieri că guvernul este pregătit pentru toate scenariile legate de împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). „Guvernul e pregătit pentru toate scenariile. Ţara va avea resurse pentru acoperirea tuturor deficitelor“, a spus Boc, aflat la un restaurant din Bucureşti, unde se sărbătorea aniversarea a 30 de ani de la inaugurarea metroului.

Cristina Clopot
Exit mobile version