5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO alunecare de teren afectează şcoala din Roşia de Amaradia

O alunecare de teren afectează şcoala din Roşia de Amaradia

Şcoala primară din localitatea Roşia de Amaradia, judeţul Gorj, riscă să fie închisă, iar 88 de copii să rămână acasă, din cauza unei alunecări de teren produse în urma ploilor căzute recent. Primăria comunei nu dispune de fonduri suficiente pentru construirea unui zid de sprijin.  

O alunecare de teren produsă în comuna gorjeană Roşia de Amaradia pune în pericol structura de rezistenţă a şcolii primare din localitate. Ploile din ultima perioadă au luat la vale pământurile din centrul comunei aflate în vecinătatea unei exploatări miniere. Alunecarea de teren s-a produs pe o lungime de aproximativ 12 metri, la circa doi-trei metri în spatele şcolii. În apropierea unităţii de învăţământ se află sediul primăriei, dar şi mai multe gospodării, care sunt, de asemenea, în pericol, dacă în zonă nu vor fi realizate lucrări de consolidare a terenului. La unitatea de învăţământ sunt înscrişi 88 de copii, iar dacă şcoala se va închide aceştia vor fi nevoiţi să stea acasă. Potrivit primarului din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, la unitatea de învăţământ din centrul comunei învaţă în prezent şi copiii din satele Şitoaia şi Seciuri, unde şcolile nu mai funcţionează de câţiva ani din cauza numărului mic de elevi.

Nu au fonduri pentru lucrări

Primăria din Roşia de Amaradia a cuprins dealul din spatele şcolii într-un proiect de consolidare, însă lucrările nu au fost efectuate decât în proporţie de 20% din cauza lipsei banilor. „Am vorbit cu mai mulţi specialişti şi ştiam ce ne aşteaptă în cazul în care ploua din abundenţă. Apa s-a infiltrat şi a antrenat pământul la vale. Nu ştim cât va sta şcoala pe bucata de pământ rămasă. Practic, este o alunecare cu scufundare. În urmă cu o lună, am început construcţia unui zid de sprijin şi a 64 de piloni de susţinere. Nu am avut bani decât pentru o parte din lucrări. Construcţia zidului a început cu fonduri din bugetul local, dar noi abia ne descurcăm să achităm facturile şi salariile, dar să mai facem şi investiţii! Costul acestor lucrări depăşeşte 700.000 de lei fără TVA. Dacă am primi banii, am salva practic centrul comunei, şi casele, şi sediul primăriei. Sperăm să nu mai plouă, pentru că altfel nu putem estima ce s-ar putea întâmpla. Cadrele didactice şi copiii se tem să mai stea în locaţia respectivă, mai ales când plouă din abundenţă. Schimbarea geografiei locului este vizibilă de la o zi la alta, când cantităţi mari de apă pătrund în sol“, a declarat primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman.
Edilul-şef a transmis recent o adresă Prefecturii Gorj şi una Ministerului Administraţiei şi Internelor, în care solicită intervenţia autorităţilor în timp util, astfel încât şcoala să rămână pe amplasamentul actual. Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, s-a deplasat joi la Roşia de Amaradia pentru a evalua situaţia şcolii primare din centrul comunei şi a declarat că va interveni la guvern pentru deblocarea de fonduri, astfel încât lucrările de construcţie a zidului de sprijin să continue. Comuna Roşia de Amaradia a fost grav afectată în ultimii ani de alunecările de teren. Din satul Seciuri au fost strămutate acum doi ani, în zona Albeni – Târgu Cărbuneşti, câteva zeci de familii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS