10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii, cocoşaţi de datorii la bănci

Doljenii, cocoşaţi de datorii la bănci

În ultimul an, volumul restanţele bancare acumulate de doljeni au crescut de mai bine de trei ori, în timp ce volumul creditelor s-a majorat nesemnificativ (cu doar 2%).

În prima lună de vară a acestui an, în plină criză financiară, existau semne că restanţele doljenilor încep să se diminueze (în luna iunie, acestea s-au redus cu opt milioane de lei). „Evoluţia pozitivă a creditelor restante în luna iunie se poate explica, într-o anumită măsură, prin politicile băncilor de restructurare a creditelor existente în sold; prin reeşalonări şi refinanţări, la clienţii care au reuşit să-şi menţină un bun serviciu al datoriei; prin posibile creşteri ale veniturilor populaţiei din mediul rural din vânzări de legume şi fructe sau din indemnizaţii de concediu şi prime de vacanţă, mai ales la salariaţii din mediul urban; prin uşurarea «poverii» serviciului datoriei clienţilor, la unele bănci, prin diminuări de dobânzi şi de comisioane“, explica, la momentul respectiv, Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei BNR Craiova.
În septembrie, datoriile bancare au ajuns la 171,254 milioane de lei

Totuşi, în timp, lucrurile s-au schimbat. Potrivit ultimelor date publicate de BNR, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, volumul restanţelor doljenilor a ajuns la 171,254 de milioane de lei, cu 12,62% mai mult decât în luna iunie. Dacă, în perioada iunie-septembrie, creşterea a fost de 12,63%, volumul restanţelor a crescut în perioada ianuarie-septembrie 2009 cu aproximativ 130%, adică de 2,36 ori. În perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, creşterea este cu atât mai mare (236%, adică de 3,36 ori).
De altfel, potrivit datelor statistice, semnele crizei şi-au pus semnificativ amprenta asupra datoriilor acumulate de doljeni către bănci. În luna septembrie 2008 (lună în care au apărut primele semne ale crizei în România), volumul restanţelor era de 50,884 milioane de lei, cu 70% mai mare decât în luna ianuarie 2008.
Valoarea restanţelor a crescut şi ca procent din numărul creditelor. Dacă, în luna septembrie a anului trecut, acestea reprezentau doar 1,08% din totalul creditelor acumulate, anul acesta, reprezintă 3,56% din totalul împrumuturilor contractate la nivel de judeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII