12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Prioritate corcită

Fostul sens giratoriu de la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Amaradia a devenit subiect de polemică pentru şoferi.

Intersecţia de la Consul le provoacă frisoane unor şoferi craioveni, mai cu seamă acelora care au tras deja sperieturi în fostul sens giratoriu, desfiinţat de Primăria Craiova pentru ca o firmă preferată să încaseze milioane de lei în schimbul unui „sistem integrat de management al traficului rutier“. Oamenii spun că intersecţia în cauză reprezintă un pericol public, este, de fapt, o sumă de intersecţii în care regulile de prioritate se succed prea repede pentru unii şoferi. Cei mai porniţi le cer chiar autorităţilor să includă în manualele de specialitate sistemul de prioritate din intersecţia de la Consul, pe care-l consideră unicat.
„Au desfiinţat giratoriul, în care era clar pentru orice începător cine cum dă prioritate. Acum intri de pe Amaradia să faci stânga: dai prioritate celui care vine din Craioviţa; treci de sensul cu prioritate, atenţie, în aceeaşi intersecţie, şi opreşti ca să dai prioritate celui care vine dinspre Gară; te încadrezi pentru stânga, spre Craioviţa. Aici începe distracţia. Te aştepţi ca ăla care vine de pe drumul fără prioritate, aşa cum ai intrat şi tu în intersecţie, de pe un drum fără prioritate, să te lase să treci, fiindcă între timp tu te-ai încadrat deja pe un drum cu prioritate. Dar, surpriză: omul îi dă înainte. Noroc că-i intuieşti mişcarea. Opreşti, cobori. Opreşte şi el. Dă-i cu înjurături, fă-l începător, fă-l inconştient, fă-l în toate alea… Dar el zice: Ai intrat în intersecţie fără prioritate, ca şi mine. Faci stânga, mă ai în dreapta, îmi dai prioritate. Şi te face inconştient şi mojic, şi scandalagiu. Eu ştiu că am dreptate, dar dacă, Doamne-fereşte, se întâmpla ceva, cu ce mă încălzea?“, concepe exerciţiul de circulaţie rutieră Florian Sima. Reprezentantul Biroului Rutier Craiova îi dă dreptate lui Sima şi spune că de vină pentru astfel de incidente sunt şoferii neatenţi care fie nu văd indicatoarele, fie nu ştiu să le interpreteze.
„Primul şofer, cel care s-a încadrat pentru stânga, a intrat pe un drum cu prioritate. Celălalt a avut la intrarea în intersecţie indicator de cedează trecerea şi indicator cu traseul drumului cu prioritate, deci trebuia să-i cedeze trecerea primului. Din păcate, unii şoferi reacţionează instinctiv, nu sunt atenţi sau nu ştiu să interpreteze semnele“, este de părere Emil Zuican, şeful Biroului Rutier.

Sistemul inteligent, în pană

În timp ce şoferii îşi dispută prioritatea chiar în intersecţie, sistemul inteligent de management al traficului, implantat de firma UTI în coasta Craiovei contra sumei de zece milioane de lei, nu reuşeşte să adune informaţii pentru a putea fi pornite semafoarele. „Semafoarele din intersecţia străzii Amaradia cu bulevardul Dacia vor fi pornite după ce softul Sistemului Integrat de Trafic va acumula suficiente date pentru a putea funcţiona în condiţii normale“, ne comunică oficial Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

53 COMENTARII