10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza financiară întârzie dosarele penale

Criza financiară întârzie dosarele penale

Cercetările trenează în zeci de cauze penale pentru că poliţia nu are bani să plătească expertizele, autopsiile şi alcoolemiile.

Criza financiară se resimte şi printre poliţişti. Nu e însă vorba de drepturile salariale ale acestora, ci de lipsa mijloacelor financiare necesare pentru a-şi face treaba aşa cum trebuie. De lipsa combustibililor şi a dotărilor materiale s-a tot vorbit. Altă problemă stringentă o constituie însă lipsa fondurilor pentru achitarea expertizelor de specialitate.

Lipsă de bani pentru autopsii

Cea mai mare datorie pe care o are Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj este către Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova. Potrivit unui comunicat al IPJ, datoriile către IML atinseseră, pe 27 octombrie, suma de 280.000 de lei. Cum medicii legişti nu trimit poliţiei expertizele şi certificatele medico-legale care să ateste leziunile victimelor decât după ce încasează contravaloarea acestor prestaţii, anchetarea dosarelor privind infracţiuni cu violenţă trenează din cauza lipsei fondurilor. Cam tot ce înseamnă autopsii sau certificate medico-legale pentru victimele accidentelor de circulaţie, stabilirea alcoolemiei şi calcularea retroactivă a valorii acesteia, dar şi, spre exemplu, examinarea şi certificarea victimei unui viol, aşteaptă luni de zile, până când poliţia reuşeşte să găsească fonduri ca să achite contravaloarea prestaţiilor către IML.
„Chiar nu pot să reproşez nimic poliţiei din acest punct de vedere, pentru că îi înţeleg că nu au de unde să plătească. Şi ei ne-au înţeles pe noi şi au făcut rost de fonduri atunci când i-am rugat să-şi mai achite tranşe din datorii“, a menţionat dr. Roxana Zăvoi, directoarea IML Craiova.

Datorii la furnizori

În afara datoriilor către IML, IPJ Dolj mai avea de achitat săptămâna trecută şi 13.900 de lei către Biroul de Expertize Craiova. Fără aceşti bani, alte dosare sunt băgate de poliţişti la fundul sertarului, până când vor obţine fonduri ca să plătească expertizele de care au nevoie pentru definitivarea cercetărilor. La aceste datorii se adaugă suma de circa 190.000 de lei, pe care conducerea IPJ Dolj recunoaşte că o are de achitat către diverşi furnizori de bunuri şi servicii.
Deşi, neoficial, poliţiştii se plâng că li se prăfuiesc dosarele în sertar pentru că nu li se asigură achitarea expertizelor de specialitate, reprezentanţii IPJ Dolj susţin că anchetele nu au sincope.
„Menţionăm faptul că plata sumelor datorate către instituţiile respective nu a cunoscut sincope, fiind achitate în mod regulat sume de bani în funcţie de fondurile alocate de la bugetul central. Acest lucru a făcut ca existenţa datoriilor respective să nu impieteze în nici un fel bunul mers al cercetărilor ce se efectuează în cauzele penale aflate în lucru la nivelul inspectoratului nostru, în care sunt necesare expertize medico-legale sau de specialitate“, susţin reprezentanţii Biroului de presă al IPJ Dolj, într-un comunicat adresat redacţiei.

Suferă şi IML-ul

Criza financiară a poliţiei se răsfrânge aşadar şi asupra activităţii IML Craiova. „Cred că avem de recuperat vreo 450.000 de lei în total. Nu doar de la poliţie, ci şi de la parchete. Situaţia se înregistrează însă în toată ţara, nu doar la noi“, susţine directoarea Zăvoi.
Până acum vreo două luni, când guvernul a reuşit să suplimenteze fondurile alocate justiţiei, situaţia financiară era deosebit de gravă şi la instanţe, şi la parchete. A ajuns de notorietate un dosar de omor al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în care procurorii cunoşteau identitatea presupusului criminal, dar nu aveau bani ca să facă o analiză ADN pentru a stabili cu certitudine că persoana bănuită este vinovată. Luni de zile dosarul a stat în aşteptare, până când s-au găsit câteva mii de lei ca să se achite respectiva analiză ADN. Norocul procurorilor a fost că bănuitul nu putea fugi din ţară, fiind arestat preventiv într-o altă cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU