21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAS a rămas fără bani de proteze

CAS a rămas fără bani de proteze

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj nu mai eliberează în timp util decizii pentru dispozitive medicale. Din această cauză, sute de persoane cu handicap şi bolnavi de cancer sunt în imposibilitatea de a putea beneficia de proteze, orteze şi alte aparate care i-ar ajuta să aibă o viaţă mai uşoară.

Marinela C. este o fetiţă de 11 ani dintr-un sat aflat nu departe de Craiova. E bolnavă de scolioză severă, astfel că părinţii au depus pentru ea încă din luna aprilie un dosar la CAS Dolj pentru obţinerea unui corset de susţinere a coloanei. Din păcate, CAS nu a emis nici până acum decizia care să-i permită copilei să beneficieze de corset. Un astfel de dispozitiv trebuie purtat în perioada de creştere şi are rolul de a îndrepta coloana vertebrală. În caz contrar, copilul riscă să ajungă un adult cu handicap. Din cauza bolii, fetiţa are dureri mari de coloană, iar un picior i s-a scurtat şi abia mai poate să meargă.  
Un corset pentru coloană costă 1.100 de lei, iar CAS Dolj ar trebui să-l subvenţioneze în proporţie de 100%. Dar nu a făcut-o până acum, iar părinţii Marinelei nu îşi permit să-l cumpere pentru că sunt săraci şi mai au acasă şase copii de crescut.

Un an de aşteptare

Până în această vară, CAS Dolj elibera decizii pentru copii în maximum trei zile. Firmele specializate susţin că din iunie-iulie nu s-a mai eliberat nici o decizie pentru proteze şi orteze, în timp ce pentru adulţi perioada de aşteptare a ajuns la un an. Din această cauză, au apărut şi situaţii în care unele persoane cu handicap au primit aprobarea de la CAS pentru a li se confecţiona o proteză abia după ce au decedat. La copii, problema este că în câteva luni proteza recomandată de medicul specialist poate să nu mai fie bună. Şi pentru o proteză auditivă pacienţii trebuie să aştepte tot un an.
Protezarea se face în două etape; de obicei, a doua etapă are loc după 6-12 luni de la protezarea anterioară şi implică aceleaşi proceduri greoaie şi acelaşi timp de aşteptare din partea persoanei cu handicap.

Bolnavii de cancer aşteaptă şi ei

Pacienţii cu cancer de colon aşteaptă câte trei săptămâni pentru a primi deciziile necesare obţinerii de dispozitive de protezare stomii. În cazul acestor dispozitive, sacul stomic de unică folosinţă pentru colostomie sau ileostomie costă 16 lei, iar într-o lună cheltuiala ajunge la 480 de lei. Fără dispozitivul de protezare stomii care permite eliminarea fecalelor, un bolnav nu ar putea supravieţui.
În ultima perioadă, CAS Dolj nu a putut elibera decizii nici măcar pentru cazuri foarte urgente, cum ar fi pacienţi cu insuficienţă respiratorie severă sau neoplasme pulmonare, care aveau nevoie de aparat de oxigen ca să poată respira.

Înscrierea pe lista de aşteptare

Pentru obţinerea unei proteze trebuie întocmit un dosar care să cuprindă recomandarea (referatul) medicului specialist aflat în relaţie contractuală cu CAS pentru dispozitivul respectiv, în două exemplare, copie după buletinul de identitate, biletul de externare din spital şi dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani (după caz, adeverinţă de salariat, cupon de pensie etc). Dosarul se depune la CAS, unde asiguratul va trebui să completeze şi o cerere-tip. După analizarea documentelor şi în limita fondurilor disponibile, CAS va emite deciziile de acordare a dispozitivului solicitat. Casa decontează integral preţul de referinţă al dispozitivului, urmând ca beneficiarul să achite diferenţa în cazul în care optează pentru un dispozitiv al cărui preţ este mai mare decât cel de referinţă.
CAS Dolj a emis până în această vară decizii pe loc pentru copii, elevi, studenţi, indiferent de tipul dispozitivului solicitat, precum şi deciziile de acordare a sistemelor stomice, aparatelor de oxigen, protezelor auditive. Din vară însă, situaţia s-a schimbat.

Bani doar pentru aparate de oxigen şi sisteme stomice

„În luna august, bugetul acestui an pentru acordarea dispozitivelor medicale a fost epuizat, în luna septembrie fiind în situaţia de a nu putea elibera decizii nici pentru sisteme stomice şi aparatele de oxigen“, se arată într-un comunicat de presă emis zilele trecute de CAS Dolj.
La solicitările repetate ale CAS, CNAS a mai dat bani cu pipeta pentru achiziţionarea de dispozitive medicale. „În luna octombrie 2009, bugetul a fost suplimentat cu 200.000 de lei, ceea ce a permis reluarea eliberării deciziilor pentru sisteme stomice şi aparate de oxigen. Din 2 noiembrie, bugetul a fost suplimentat cu 100.000 de lei, ceea ce va permite eliberarea în continuare a sistemelor stomice şi aparatelor de oxigen. CAS Dolj va solicita suplimentarea fondurilor pentru acest domeniu, astfel încât asiguraţii să poată beneficia de aceste servicii“, se mai arată în comunicat.
Lista de priorităţi pentru dispozitive medicale cuprinde 3.677 de cereri, perioada de aşteptare fiind de 6-12 luni, din cauza obligativităţii încadrării în fondurile alocate.

Preţuri

Preţurile de referinţă pentru sisteme stomice, decontate de CAS Dolj, sunt:
sistem stomic unitar colostomie – 241,76 lei, sistem stomic unitar ureostomie – 181,17 lei, sistem stomic două componente colostomie – 192,33 lei, sistem stomic două componente ureostomie – 301,11 lei, condom – 117,13 lei, sac – 16,08 lei, cateter – 900 de lei, iar furnizorii de dispozitive trebuie să le elibereze la aceste preţuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII