10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorii din cazul Gorbunov şi-au recăpătat funcţiile

Procurorii din cazul Gorbunov şi-au recăpătat funcţiile

După ce, săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul celor trei procurori revocaţi după scandalul Gorbunov, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de decizia instanţei supreme şi i-a repus pe aceştia în funcţii.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri repunerea în funcţiile de conducere a celor trei procurori doljeni revocaţi în cazul Gorbunov. Procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta sa, Tena Tulitu, şi şeful Secţiei Judiciare, Ioana Sandu, au declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sancţiunilor aplicate de CSM în cazul eliberării pe motive medicale a lui Serghei Gorbunov. Cei trei procurori au câştigat procesele la instanţa supremă definitiv şi irevocabil, săptămâna trecută, ei urmând să fie repuşi în funcţiile deţinute anterior sancţionărilor.
Procurorul-şef Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Tulitu şi şefa Secţiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost revocaţi, pe 5 februarie, prin decizia Secţiei pentru procurori a CSM.  
CSM a declanşat verificările la Tribunalul Dolj şi la Parchetul de pe lângă această instanţă după ce, la sfârşitul lunii ianuarie, Serghei Gorbunov a fost reţinut ca principal suspect al unui atac armat petrecut de la o casă de schimb valutar din Braşov, soldat cu doi morţi şi un rănit. După reţinerea lui, s-a constatat că Gorbunov, care fusese condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova în baza unei cereri de întrerupere a executării pedepsei admise de Tribunalul Dolj pentru că suferea de o afecţiune la ochi.

Şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu

CSM a comunicat, la începutul lunii februarie, motivaţia Secţiei pentru procurori, care a decis revocarea din funcţii a celor trei procurori doljeni. Membrii CSM au stabilit că şefii

Mandate intacte

Reprezentanţii CSM au explicat că perioada în care cei trei procurori nu şi-au îndeplinit funcţiile deţinute anterior nu va fi luată în calcul la durata mandatului. Decizia de ieri a CSM va intra în vigoare imediat ce va ajunge la procurorii doljeni, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi.


Revocări

După scandalul Gorbunov au mai fost revocaţi din funcţii preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi preşedintele Secţiei Penale, Dan Iulian Năstase. Ulterior, Secţia pentru judecători a CSM a decis revocarea preşedintelui Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, şi a vicepreşedintelui Dumitru Stanciu, ca urmare a deficienţelor din cazul Serghei Gorbunov.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII