12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIonuţ Costea, directorul Eximbank, câştigă 20.760 de euro pe lună

Ionuţ Costea, directorul Eximbank, câştigă 20.760 de euro pe lună

Directorul Eximbank, Ionuţ Costea, cumnatul preşedintelui PSD, Mircea Geoană, câştigă 89.062 de lei pe lună fără alte stimulente, adică 20.760 de euro, după cum rezultă din contractul de mandat intrat în posesia HotNews.ro. Contractul a fost semnat în aprilie 2009 de către fostul preşedinte AVAS, Mircea Ursache, membru PSD. Costea a rămas director la Eximbank, deşi PSD s-a retras de la guvernare de aproape o lună, iar funcţia sa a fost negociată politic de Mircea Geoană. Contactat de HotNews.ro, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a refuzat să explice nivelul salariului şefului Eximbank, declarând că nu e treaba lui, şi a sugerat să luăm legătura cu Mircea Ursache. Fostul şef AVAS n-a putut fi contactat.
Potrivit specialiştilor, salariul preşedintelui Eximbank, de 20.760 de euro, este considerat la nivelul pieţei bancare, unde există chiar şi venituri de 25.000 sau 30.000 de euro, în cazul băncilor de top. Diferenţa ar fi că toate celelalte bănci funcţionează într-o piaţă concurenţială dură, în timp ce Eximbank e o bancă de stat, finanţată de la buget, cu o cotă de piaţă sub 1%, potrivit datelor de la Banca Naţională.
„Salariul directorului Eximbank este o decizie pur politică, fără să aibă în spate nici o justificare economică“, a declarat George Butunoiu, preşedintele unei companii de head-hunting care activează şi în domeniul bancar.
Pe lângă salariu, Ionuţ Costea are următoarele drepturi, potrivit contractului de mandat: o primă de vacanţă egală cu salariul lunar; prime de Crăciun, de 1 iunie şi de ziua băncii; decontarea oricăror cheltuieli făcute în interes de serviciu; al 13-lea salariu; echivalentul a nu mai mult de trei salarii lunare, în cazul în care Adunarea Generală a Acţionarilor decide să acorde alte prime; poliţă de asigurare privată internaţională în valoare de un salariu brut lunar, pentru sine şi familia sa; remuneraţia lunară netă majorată cu procentul cu care se majorează fondul de salarii pentru angajaţii băncii; bonus anual în cuantum de minimum o remuneraţie lunară brută şi maximum trei, conform deciziei AGA, pentru îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor.

Cât plăteşte statul dacă îl dă afară pe cumnatul lui Mircea Geoană

Potrivit contractului de mandat, încheiat pe o perioadă de peste patru ani, mai precis până pe 30 septembrie 2012, în cazul revocării înainte de termen, banca va plăti „o compensaţie de încetare egală cu valoarea remuneraţiilor lunare stabilite prin contract, datorate până la data expirării duratei mandatului, dar nu mai puţin de şase remuneraţii brute“. Asta înseamnă că statul, dacă vrea să-l concedieze astăzi pe cumnatul lui Mircea Geoană, trebuie să-i mai plătească timp de trei ani leafa de 20.760 de euro lunar, adică 747.360 de euro.
Citind cu atenţie clauzele contractului, se constată lipsa oricăror responsabilităţi şi penalizări descrise în detaliu, clauzele fiind aprobate în favoarea preşedintelui băncii. Altfel spus, dacă Ionuţ Costea conduce prost banca şi statul decide să-l dea afară înainte de încheierea mandatului, trebuie să-i plătească leafa pe trei ani.
Conform contractului de mandat, directorul Eximbank primeşte aproximativ 20 de sporuri, prime şi alte beneficii. Salariul lui Ionuţ Costea depăşeşte cu mult nivelul celei mai înalte trepte ierarhice din Legea salarizării unice, pe care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea.

Mai tare ca guvernatorul BNR

Salariul preşedintelui Eximbank este mai mare chiar şi decât cel al guvernatorului Băncii Naţionale. Răspunzând, într-un alt context, unor acuzaţii aduse BNR că n-ar pune în aplicare prevederile Legii salarizării unice, consilierul Adrian Vasilescu a declarat, citat de NewsIn: „La banca naţională nu există nici un salariu de zeci de mii de euro, aşa cum se scrie în comunicat. Până şi guvernatorul BNR are cu mult sub 10.000 de euro“.

D. Popa, D. Tapalaga
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII