22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Cowboy de Beharca

Zeci de exemplare au defilat ieri prin faţa spectatorilor pasionaţi de cai, la expoziţia naţională. Caii albi, negri, maronii, gri pătat, unii împodobiţi cu prea mult zel, alţii rămaşi simplu, fără zorzoane, cu linia spatelui lucind ca pielea de felină, au fost aduşi de crescători din toată ţara la Beharca.

Un grup de oameni s-a strâns cerc în jurul său. Toţi se înghesuie să fotografieze şi să filmeze, ridicând şi plimbând telefonul mobil, în încercarea de a prinde în imaginea încremenită mândria şi eleganţa animalului. Negru ca tăciunele, cu pielea lucind, cu partea de jos a picioarelor înfăşurată într-un material ca un prosop alb, Dalas – Donto i se spunea în ţara de unde a fost cumpărat – e un Frizian, „perla neagră a Olandei“, pe care expozanţii din Bucureşti l-au adus la Beharca, alături de alte exemplare. Geromin Biltac, organizatorul evenimentului, spune că au fost aduse în jur de o sută de animale din ţară – Arad, Harghita, Timişoara, Haţeg, Prahova.
„Unii au venit doar pentru expoziţie, alţii să vândă sau să cumpere. Fiecare crescător din cei care au mai rămas în ţară, nu mai mult de două sute, organizează o astfel de acţiune“.

Preţ mare, întreţinere scumpă

În grădina din spatele Complexului turistic Beharca, caii stau într-o parte, fremătând şi nechezând neastâmpăraţi, dând din copite ameninţător. După ce-i admiră, îi studiază sau îi fotografiază, oamenii se mută spre mesele cu mâncare şi băutură, lângă scena pe care cântă invitaţii evenimentului, Ansamblul „Tapota Lătăreţu“ şi Nelu Biţînă. Pentru unii crescători, caii sunt mai mult o pasiune decât o afacere. În condiţiile în care nu mai există subvenţii, hergheliile rămân din ce în ce mai puţine, iar exemplarele bune iau drumul străinătăţii. Cei norocoşi îşi închiriază animalele pentru nunţi, filmări, plimbări sau evenimente, aşa cum au fost Zilele Bucureştiului.
„Un cal nu se întreţine numai cu fân, iar costurile lunare ajung la 1.200 de lei pe lună. Iar preţurile de achiziţie încep de la o mie de euro şi pot ajunge la 20.000“, adaugă organizatorul, care are în proprietate, la Robăneşti, 12 animale. Expoziţia de ieri a inclus şi o demonstraţie cu caleştile pe… drumul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII