24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele din Europa de Vest caută medici în România

Spitalele din Europa de Vest caută medici în România

Europa de Vest şi ţările nordice duc lipsă de medici, motivele fiind interesul scăzut al tinerilor pentru şcolile de profil, exodul specialiştilor spre SUA sau Australia şi îmbătrânirea populaţiei, potrivit reprezentanţilor spitalelor prezente la Târgul de Cariere Medicale din Bucureşti.

„Sunt mai multe motive pentru care Germania duce lipsă de medici, cel mai important fiind interesul scăzut al tinerilor pentru şcolile de medicină, pentru că studiul şi specializarea în domeniul medical durează mulţi ani. Oricum, recrutările în Europa de Est sunt fructuoase. Chiar avem şi alţi medici români care lucrează deja la noi şi sunt foarte buni“, a explicat, Elke Stuve, managerul unei companii de recrutare pentru cel mai mare lanţ de spitale din Germania, Asklepios Kliniken, unde salariile oferite pornesc de la 3.600 de euro pe lună pentru începători şi depăşesc 7.000 de euro pentru specialiştii cu experienţă.
Şi în ţările scandinave se înregistrează acelaşi deficit de medici, în continuă creştere din cauza îmbătrânirii populaţiei. „Pentru a rezolva acest deficit, una dintre soluţii a fost recrutarea în alte ţări ale Uniunii Europene. Oferim contract de muncă permanent după primele şase luni, programe de training, de cercetare, salarii motivante, asistenţă financiară pentru stabilire şi mutare, pentru găsirea unei şcoli sau grădiniţe, cursuri gratuite de limbă pentru întreaga familie, plata călătoriilor cu avionul şi alte beneficii“, a spus reprezentantul companiei de recrutare Medicarrera, Mats Ignell.

Criză de medici
şi în Marea Britanie

Criza de medici este resimţită şi în Marea Britanie, deoarece o parte a personalului a ales să traverseze Oceanul pentru a profesa. „Mulţi dintre ei preferă să meargă la lucru în alte ţări cu climă mai primitoare şi un stil de viaţă pe care ei îl consideră mai bun, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă sau Australia. Şcolile britanice de medicină sunt foarte bune, dar mulţi studenţi preferă să se specializeze în străinătate. Din acest motiv, recrutăm medici din toată Europa, nu numai din România, şi încercăm să îi selectăm pe cei mai buni“, a explicat Oz Oruc, directorul operaţional al unei importante firme de recrutare britanice, Triple West Medical.
Marea Britanie este, de altfel, una dintre destinaţiile favorite alte tinerilor români. „Mă interesează joburile în Marea Britanie pentru că ştiu limba, dar ştiu şi că sistemul este selectiv, iar eu vreau să fiu printre cei mai buni. Motive de plecare sunt din belşug: salariu, stil de viaţă, confort, alte standarde, dotarea spitalelor, tehnologia medicală performantă… să continuu?“, a spus un tânăr medic prezent la Târgul Internaţional de Cariere Medicale, care are loc, vineri şi sâmbătă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.
Salariile mult mai mari decât cele din România reprezintă principalul motiv al exodului personalului medical în străinătate. Spitalul de Urgenţă „Floreasca“ din Capitală, de pildă, înregistrează un deficit semnificativ de medici specialişti în anestezie, terapie intensivă, imagistică şi dializă, după ce peste 60 de doctori au plecat, în acest an, în străinătate, pentru lefuri mai mari, a declarat în septembrie directorul spitalului, dr. Mircea Beuran. „Numai din acest spital, în ultimii zece ani, au plecat sute de doctori din cauza salariilor mici“, a mai spus Beuran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII