10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu, pregătit să dizolve parlamentul

Băsescu, pregătit să dizolve parlamentul

Preşedintele Traian Băsescu le-a arătat vineri pisica partidelor care au anunţat că nu vor vota pentru validarea guvernului condus de Lucian Croitoru. Şeful statului a spus că va dizolva parlamentul chiar în a doua zi după alegeri.

Preşedintele a declarat vineri că, dacă se împlinesc cele 60 de zile prevăzute de Constituţie în care parlamentul poate da un vot pentru noul guvern şi sunt respinse două propuneri de premier, poate dizolva parlamentul chiar pe 7 decembrie, fără să aştepte noul preşedinte. „Constituţia spune aşa: preşedintele se duce, şi în cazul nostru merge cu Croitoru, parlamentul îl respinge. Constituţia dă parlamentului instrumentul de a respinge propunerea preşedintelui, iar această majoritate se va putea manifesta prin votul în parlament şi este respinsă propunerea preşedintelui. Preşedintele trebuie să facă din nou consultări şi la a doua nominalizare şi o prezintă din nou parlamentului, care poate să o aprobe sau nu. În pasul trei, Constituţia spune că, dacă parlamentul nu vrea două propuneri, preşedintele poate emite decretul de dizolvare a parlamentului după 60 de zile“, a detaliat Băsescu. Întrebat ce va face în cazul în care guvernul format de Croitoru nu va primi girul parlamentului, Băsescu a subliniat că este obligat de Constituţie să facă o nouă nominalizare. „Dacă acest guvern nu trece de parlament, mă obligă Constituţia să nu stau să văd ce s-o întâmpla, trebuie să încerc şi altă variantă, dar sper să rezolvăm problema stabilităţii politice cu acest guvern“, a spus preşedintele, menţionând că următorul premier „va fi din partea partidului cu cele mai multe locuri în parlament, aşa cum a decis electoratul la alegerile din 2008“. Întrebat dacă nu este nevoie ca noul preşedinte să depună jurământul, şeful statului a spus că nu trebuie aşteptat acest moment. „Şi în prima zi de după alegeri, deci pe data de 7 decembrie, dacă au trecut 60 de zile preşedintele în funcţie face treaba asta (dizolvă parlamentul – n.r.), nu aşteaptă nimeni pe noul preşedinte“, a spus Băsescu. Articolul 89 din Constituţie, care stabileşte modalitatea de dizolvare a parlamentului de către preşedinte, prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Totodată, aliniatul 3 stabileşte că parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Croitoru, premier pe patru ani

Traian Băsescu a precizat că nu vrea schimbări de guvern după alegerile prezidenţiale şi că îşi doreşte ca guvernul Croitoru, dacă va fi instalat prin votul parlamentului, să rămână în funcţie până la alegerile parlamentare din 2012. Băsescu a spus că toţi politicienii trebuie să înţeleagă faptul că „au făcut o boacănă“ suprapunând peste criza economică o criză politică. Şeful statului a spus că în rândul „coaliţiei ad-hoc“ – PSD, PNL, UDMR – părerile sunt împărţite, amintind că, în timp ce Mircea Geoană vorbea de un premier până după alegerile prezidenţiale, PNL lansa ideea unui premier care să rămână în funcţie până la alegerile parlamentare din 2012. „Geoană a declarat public că vede soluţia Johannis ca pe o variantă pentru până pe 21 decembrie sau până la terminarea alegerilor prezidenţiale. Mie mi-a fost clar că PSD va încerca dărâmarea unui guvern Johannis imediat după prezidenţiale, prin vot în parlament, cum a căzut şi guvernul Boc…. Va fi o nouă sesiune din luna februarie. Nu avea rost să plec pe o variantă care oricum se anunţa dificil de susţinut politic şi nu aveam nici un interes să intru într-un joc al partidelor“, a explicat Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a spus şi că PD-L este nemulţumit de propunerea ca Lucian Croitoru să fie premier, pentru că nu i-a fost acceptată propria ofertă, dar că democrat-liberalii îşi dau seama că trebuie rezolvată situaţia. Întrebat dacă propunerea PD-L, pe care nu a dorit să o dezvăluie, a fost respinsă definitiv, Traian Băsescu a răspuns: „Este o propunere respinsă de mine definitiv în acest moment“. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a enervat când a auzit ce a declarat şeful statului, acuzându-l pe Traian Băsescu că şantajează cu dizolvarea parlamentului. „Şantaj ordinar! În acest moment, anunţă, de fapt, adevăratul plan, să ţină ţara în criză politică până după alegerile prezidenţiale. Asta este inconştienţă absolută“, a spus Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

71 COMENTARII