16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere a plătit 19 milioane de euro la buget

Electroputere a plătit 19 milioane de euro la buget

Directorul societăţii oltene vrea o reeşalonare a datoriilor, pentru că penalizările cresc galopant datoriile către stat. Din debitul de 35,8 milioane de euro, doar zece milioane ar fi datorii propriu-zise.

Electroputere Craiova a plătit către bugetul de stat 19 milioane de euro în ultimii doi ani, pentru a scăpa de executarea silită a fiscului, a dezvăluit ieri directorul societăţii oltene, Adrian Dimitriu. Cu toate că ultimul an a fost marcat de criză, societatea şi-a mărit cifra de afaceri şi a reuşit să achite o parte din datoriile către stat, însă cu preţul a 500 de concediaţi, din zona neperformantă a business-ului.
„Anul trecut, am plătit în jur de 11 milioane de euro, iar anul acesta – în jur de opt milioane de euro. Soldul actual este de 153 de milioane de lei (35,8 milioane de euro), din care doar 43 de milioane de lei (zece milioane de euro) înseamnă datorii efective. Restul sunt majorări şi penalizări. Dacă nu aş avea această povară în spate, aş fi în regulă“, a spus Dimitriu. Cu toate că unele res-tanţe au fost achitate, fiscul are sub sechestru fabrica, dar nu îi poate valorifica activele din cauza crizei de pe piaţa imobiliară, susţine directorul. Interesant este că activele au fost gajate către acţionarii majoritari de la Al Arrab Contracting Company, la ultima Adunare Generală a Acţionarilor (AGA), după ce saudiţii au împrumutat compania cu 41,3 milioane de euro.

Interdicţii la licitaţiile naţionale

Potrivit datelor de bilanţ, la sfârşitul lui 2007 Electroputere Craiova înregistra datorii totale de 230 de milioane de lei, în timp ce la sfârşitul lui 2008 acestea erau de 396 de milioane de lei. Pierderile nete au crescut de la circa 55 de milioane de lei la aproximativ 98 de milioane de lei. Marea problemă a Electroputere SA este că din cauza datoriilor către bugetul de stat nu poate participa la licitaţiile naţionale, deşi fabrica a fost în trecut furnizoarea de componente pentru 80% din sistemul energetic naţional. O restructurare a datoriilor i-ar permite să participe la aceste licitaţii.
„Este o chestiune foarte complicată. În trecut, se puteau eşalona uşor datorii. Acum totul depinde de UE. Să sperăm că în curând se va crea cadrul legal pentru ca datoriile să poată fi reeşalonate şi să putem participa la licitaţii“, a spus directorul Dimitriu. În ultimul an, Electroputere SA a intrat într-un proces de restructurare, care include comasarea de activităţi şi dezafectarea unor spaţii de producţie, în vederea valorificării lor. Din păcate pentru ei, piaţa imobiliară este blocată în criză. Pe de altă parte, nu toate business-urile adunate sub cupola Electroputere sunt profitabile. În condiţiile în care CFR nu mai are bani pentru achiziţii şi reparaţii, fabrica de locomotive trăieşte din banii produşi de celelalte sectoare. Ultima locomotivă nouă fabricată aici a părăsit poarta fabricii în 1990. Alt sector care suferă este producţia de motoare electrice rotative. Din cele două sectoare, 600 de salariaţi ar urma să rămână fără obiectul muncii, după ce alţi 500 au plecat acasă în vară. În aceste condiţii, Electroputere ar rămâne cu doar 1.400 de salariaţi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII