21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBărbatul Lelioarei, zburat din funcţie

Bărbatul Lelioarei, zburat din funcţie

ISJ a devenit un obiectiv turistic pentru profesorii, respectiv managerii sau inspectorii şcolari. S-au perindat ca turiştii prin această instituţie, pe rând, în funcţie de coloratura politică. În urma acestui haos, cei care au de pierdut  sunt elevii…

Din 6 octombrie, la cârma învăţământului doljean s-a întors Diana Buşoi, a cărei numire a fost făcută de prefectul Eugen Georgescu. După numai două zile, pe 8 octombrie, inspectorii de specialitate care în urmă cu aproximativ cinci luni au fost demişi de Lelioara Nicola şi care au contestat în instanţă decizia s-au întors victorioşi, înainte de pronunţarea sentinţei. Doar doi inspectori de specialitate, care au „imunitate“ având girul fie al Mitropoliei Olteniei, fie al Organizaţiilor pentru apărarea drepturilor minorităţilor au fost păstraţi de Diana Buşoi: inspectorul şcolar de religie – Gheorghe Pârva şi inspectorul de specialitate pe problema minorităţilor, Lucian Cherata. În locul lui Nicuşor Cotescu şi respectiv Georgică Florea-Bercea, inspectorii generali adjuncţi ai Lelioarei, au venit Alexandru Gâdăr şi Mihaela Moţăţeanu. Echipa a fost completată apoi cu foştii inspectori demişi de Lelioara, care s-au întors, însă nu pentru mult timp, la catedră, dar şi cu oameni noi, forţe proaspete din Şcoala nr. 2, Şcoala Ciupercenii Noi, Liceul „Ştefan Odobleja“, Şcoala nr. 34, CN „Elena Cuza“, Şcoala nr. 36, „Charles Laugier“, CN „Gheorghe Chiţu“.

46 de şcoli au noi directori

Ieri a fost însă primul Consiliu de Administraţie al ISJ Dolj. 46 de manageri de şcoli au fost înlocuiţi. „În locul acestora am numit foştii manageri plecaţi prin demisie. Este vorba de patru astfel de cazuri şi de 42 de directori daţi afară în urma calificativelor «nesatisfăcătoare». Cei din urmă sunt în proces cu fosta conducere a Inspectoratului Şcolar şi i-am numit cu detaşare până îşi câştigă drepturile. Nu am schimbat nici un director care avea concurs, nu există nici un contract managerial la cei care au încetat detaşarea“, a precizat Diana Buşoi. Dintre managerii de şcoli puşi în funcţii de Lelioara Nicola, soţul acesteia, Ilie Nicola, şi-a luat adio începând de ieri de la postul de conducere şi înlocuit cu Alexandru Drâgnei, dar şi soţia fostului inspector general adjunct Nicuşor Cotescu, care de câteva săptămâni era directoarea Şcolii nr. 24 din Craiova. Din cele menţionate de Diana Buşoi, există şi trei situaţii speciale în învăţământul doljean la Liceul Teoretic „Henri Coandă“, la CN „Gheorghe Chiţu“ şi la Penitenciarul de Minori şi Tineri – pentru care, momentan, nu a fost luată nici o măsură. La Şcoala nr. 23 din Craiova, Mihaela Cojocaru a pierdut funcţia de conducere. Noul manager va fi Toma Lungoci, fost inspector de specialitate, la Şcoala nr. 24 – Nicu Radu, fost inspector de specialitate pe disciplina matematică, la „Traian Vuia“, fostul inspector Goiceanu. La CN „Carol I“, Dan Mic rămâne în funcţia de manager al şcolii, la fel şi la Şcoala nr. 12 – managerul numit de Lelioara este păstrat şi de Diana Buşoi.

Generaţii „de sacrificiu“ ale dascălilor politizaţi…

Şi cum totul se leagă de politică, există şcoli din Craiova în care interesul copilului a fost demult uitat şi înlocuit de interese personale ale dascălilor care aspiră la funcţii importante în Inspectoratul Şcolar. Având în vedere aceste considerente, există zeci de copii în judeţul Dolj pentru care imaginea „învăţătoarei“ a fost ştearsă şi înlocuită în cei patru ani de ciclu primar chiar şi de trei dascăli… Sunt generaţii „de sacrificiu“ de care se pare că nimănui nu îi pasă… „La Şcoala nr. 24, de exemplu, la clasa a IV-a D au fost trei învăţătoare. Primele două clase primare au avut o învăţătoare, pe doamna Bărbuţ, apoi pe doamna Pascariu, care în ultima lună însă de clasa a III-a a plecat inspectoare. Acum au o altă învăţătoare, pe doamna Coşea. La Şcoala nr. 2 din Craiova, situaţia este mult mai gravă. La nici o lună de la începerea anului şcolar, elevii de la clasa I au primit vestea că li se schimbă învăţătoarea. Li s-a spus clar că poate fi pentru o perioadă scurtă, de două-trei luni, sau chiar mai mare, de până la un an…“, a povestit un părinte al unui copil care învaţă în una din şcolile amintite. O întâmplare asemănătoare am întâlnit-o la începutul de an şcolar la Şcoala nr. 39 din Craiova. Timp de mai bine de două ore, elevii clasei a IV-a D au aşteptat-o tăcuţi, cu florile pe bănci, pe cea de a patra învăţătoare.

Foştii inspectori se apără 

Fostul inspector general adjunct Nicuşor Cotescu a menţionat că deciziile luate în aceste zile în învăţământul doljean sunt inacceptabile: „Împreună cu echipa mea, cu care am condus timp de aproximativ cinci luni învăţământul doljean, nu am luat nici o decizie în afara legii. Evaluările managerilor de şcoli au fost făcute în termen legal, până la 31 august 2009“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

54 COMENTARII