21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistraţii vor participa obligatoriu la birourile electorale

Magistraţii vor participa obligatoriu la birourile electorale

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că în prezent este obligatorie participarea magistraţilor la constituirea birourilor electorale şi la derularea acestor proceduri, iar soluţionarea acestei probleme este una de natură legislativă. Această hotărâre a fost luată după ce Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Braşov au supus atenţiei Plenului CSM problema participării judecătorilor în birourile electorale, raportat la faptul că protestul iniţiat în cursul lunii septembrie 2009 a vizat, printre altele, şi degrevarea lor de activităţi nejurisdicţionale, care le încalcă independenţa.

CSM a efectuat numeroase demersuri pentru degrevarea magistraţilor de activităţi nejurisdicţionale, iar în luna iunie 2008 a adresat Ministerului Justiţiei – singurul care are iniţiativă legislativă în domeniu  – o scrisoare prin care a solicitat iniţierea modificării unor acte normative prin care judecătorii să fie degrevaţi de alte activităţi decât cele ce ţin exclusiv de activitatea de judecată, respectiv: cele care ţin de procesul electoral, cele care se referă la înfiinţarea asociaţilor de proprietari, a societăţilor agricole, a societăţilor comerciale şi a sindicatelor. Ministerul Justiţiei a răspuns solicitării şi a arătat că soluţia degrevării magistraţilor de alte activităţi nejurisdicţionale presupune „analize complexe”, „noi politici de resurse umane”, că este „necesar un studiu aprofundat” şi e nevoie de „evaluări complexe legislative şi instituţionale”, iar „participarea magistraţilor în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral conferă garanţia corectitudinii sale datorită integrităţii de care ei se bucură” .

În şedinţa Plenului din data de 8 octombrie 2009, CSM a observat că în alte ţări europene, care nu au încărcătura atât de mare cu dosare a magistraţilor ca în cazul României, judecătorii pot participa la activităţi extrajudiciare (Cehia, Danemarca, Germania, Lituania, Italia, Polonia), aceasta fiind o facultate şi nu o obligaţie. În Danemarca judecătorii sunt remuneraţi pentru activităţile desfăşurate suplimentar, până la nivelul a 50% din salariu, în Cehia participarea la procesul electoral este posibilă dacă magistraţii se oferă voluntar. În Anglia şi Ţara Galilor o astfel de implicare este considerată incompatibilă cu justiţia ca putere distinctă în stat.

Plenul CSM a stabilit că în acest moment este obligatorie participarea magistraţilor la constituirea birourilor electorale şi la derularea acestor proceduri, iar soluţionarea acestei probleme este una de natură legislativă. Consiliul a hotărât să-şi intensifice eforturile pentru a determina MJLC să iniţieze modificările necesare dar şi efectuarea demersurilor pe lângă  birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului României.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS