9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSă-i privim cu alţi ochi!

Să-i privim cu alţi ochi!

Campania de promovare a persoanelor cu dizabilităţi care se desfăşoară în fiecare an, în octombrie, a avut loc şi de această dată în magazinele bauMax din Craiova. Cei interesaţi au putut învăţa o lecţie de viaţă: să-i privim pe aceşti oameni cu alţi ochi şi să le dăm o şansă.

Ieri, după prânz, centrul comercial bauMax de pe Calea Severinului a fost luat cu asalt de tineri cu veleităţi artistice. Atelierul de creaţie s-a amenajat pe loc, chiar la intrare. Artiştii s-au făcut comozi, şi-au deşertat din bagaje uneltele necesare – pensule, culori, ceramică, hârtie, croşete etc. – şi s-au apucat de lucru. În câteva minute, obiectele au luat naştere sub mâinile lor pricepute. Figurine frumos colorate, icoane, tablouri şi alte elemente de decor au fost aşezate, rând pe rând, pe masa special amenajată pentru expoziţie. Nici n-a trecut multă vreme, şi grupul de creaţie a captat toată atenţia celor din magazin. Clienţii au fost atraşi pe loc de atelier, iar plictiseala obişnuită a unei zile de cumpărături le-a fost repede alungată de voioşia artiştilor. Întâi curioşi, apoi din ce în ce mai interesaţi, craiovenii s-au apropiat de atelier. Iar interesul le-a crescut vizibil când asistenţii de la Asociaţia „Vasiliada“ le-au explicat despre ce era vorba: o acţiune de promovare a persoanelor cu dizabilităţi. Fie pictând obiecte de lut şi pietre, fie croşetând, Emanuela de19 ani, Alina de 27 de ani, Florica de 38 de ani şi alţi artişti cu deficienţe au arătat publicului larg că pot crea, munci şi trăi aşa cum o fac semenii lor mai norocoşi.

Se poate numai dacă încercăm
 
Dincolo de intrare, activitatea era în toi. Grupuri-grupuri, angajaţii magazinului au luat sub aripa lor alte persoane cu dizabilităţi, explicându-le în detaliu ce aveau de făcut. Când instrucţia s-a încheiat, rafturile centrului comercial au rămas pe mâinile a douăzeci de tineri. Dar şi clienţi. Liliana, de 27 de ani, cu handicap neuro-motor, a udat florile; Carmen, de 23 de ani, având deficienţe de auz, a aranjat marfa pe rafturi; iar Nicolae, de 30 de ani, cu dizabilitate psihică, i-a ajutat pe clienţi să-şi aleagă şi să transporte cumpărăturile.
Ceva mai încolo, alt grup, de data aceasta de actori, a captat atenţia vreme de minute bune. Corina, Mihai şi Andreea, alături de alţi zece tineri cu deficienţe fizice şi psihice, au pus în scenă o piesă de teatru forum, privind discriminarea persoanelor cu dizabilităţi.
Acţiunea de ieri din magazinul bauMax a continuat cu un program artistic susţinut de elevii cu deficienţe de auz ai Centrului Şcolar „Beethoven“ Craiova.
„A fost o dovadă de netăgăduit că aceste persoane au disponibilitate şi capacitate de a munci, dar şi dorinţa de a duce o viaţă normală din punct de vedere social“, a declarat Oana Bolnavu – coordonator Relaţii Publice în cadrul Asociaţiei Vasiliada.
Ziua s-a încheiat cu un dineu caritabil, organizat la Casa Universitarilor din Bănie. În cadrul acestuia, a avut loc o licitaţie de fotografie artistică, lucrările licitate fiind creaţii ale artistului fotograf craiovean Emil Bănuţi, care surprind aspecte din viaţa socială a persoanelor cu dizabilităţi. Gazda evenimentului a fost cunoscuta interpretă de muzică uşoară Narcisa Suciu, care, împreună cu oameni de afaceri din Bănie, a arătat că responsabilitatea socială şi dragostea faţă de semeni sunt mai puternice decât criza economică mondială.

Din dragoste faţă de semeni

Asociaţia „Vasiliada“ este o organizaţie cu caracter creştin şi social, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei. Misiunea asociaţiei este oferirea de servicii sociale persoanelor, familiilor, grupurilor sociale şi comunităţilor aflate în dificultate, având la bază dragostea faţă de semeni.

Octombrie este dedicat persoanelor cu dizabilităţi

Acest eveniment s-a înscris în activităţile „Programului Uman“, derulat la nivel internaţional de campania bauMax, care şi-a asumat responsabilitatea ca în fiecare an, în luna octombrie, să promoveze persoanele cu dizabilităţi prin acţiuni de acest gen, desfăşurate în toate magazinele bauMax din ţară.
În Craiova, acest eveniment marchează cel de-al doilea an de colaborare dintre Asociaţia „Vasiliada“ şi bauMax, care şi-au propus ca scop comun sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi prin susţinerea acestora pentru găsirea unui loc de muncă, prin promovarea lor ca persoane eficiente, şi nu deficiente, şi prin strângere de fonduri pentru dezvoltarea de programe pentru acestea. La nivel mondial, bauMax se implică de peste 20 de ani în programe de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. Sub motoul „Arată ce poţi!“, persoane cu dizabilităţi lucrează în toate magazinele bauMax din ţară, inclusiv în Craiova, datorită parteneriatului cu Asociaţia „Vasiliada“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII