10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJoe Biden vine în România

Joe Biden vine în România

Vicepreşedintele american Joe Biden va veni în România în cursul acestei luni, în cadrul unui turneu în Europa care mai prevede vizite în Polonia şi Republica Cehă, a anunţat marţi biroul său.
„Vicepreşedintele va vizita trei aliaţi din cadrul NATO – Polonia, România şi Republica Cehă – în perioada 20-24 octombrie“.
În cursul acestei vizite, vicepreşedintele se va întâlni cu şefii de stat şi de guvern, cu parlamentari de frunte şi cu alţi responsabili politici, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu care va aborda un vast evantai de subiecte“, informează un comunicat citat de AFP.
Biden va discuta cu precădere despre îmbunătăţirea legăturilor comerciale şi despre investiţii, despre consolidarea democraţiei şi despre subiecte de securitate comună, precizează comunicatul. AFP remarcă faptul că vizita în Republica Cehă şi Polonia a vicepreşedintelui american intervine după ce Statele Unite au renunţat la desfăşurarea unui scut antirachetă în aceste ţări. Comunicatul nu menţionează explicit recenta decizie a administraţiei Obama de a renunţa la proiectul amplasării unui scut antirachete balistice în Polonia şi Republica Cehă, precizează AFP.
Preşedintele Barack Obama a anunţat în septembrie că acest proiect va fi înlocuit de un sistem vizând interceptarea rachetelor iraniene cu rază scurtă şi medie de acţiune, sistem ce va fi amplasat pe mare, la bordul navelor. Decizia a suscitat o serie de critici în cele două ţări membre NATO, unele acuzând Washingtonul că le abandonează în faţa Rusiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS