16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirme mari, ameninţate cu insolvenţa

Firme mari, ameninţate cu insolvenţa

Cererea de insolvenţă pare în prezent cea mai bună metodă de constrângere a debitorilor să-şi plătească restanţele. Chiar şi unele firme mari au fost ameninţate cu insolvenţa, pentru achitarea unor datorii infime.

Odată cu reluarea proceselor de către magistraţi, valurile de cereri de insolvenţă ca modalitate de constrângere a datornicilor au început să curgă.
Multe firme cunoscute au fost ameninţate cu insolvenţa de furnizori ca să-şi achite restanţele la plată. Spre exemplu, un nume cunoscut aflat pe listă este cel al Colas Drumuri SRL Craiova, companie deţinută de gigantul francez Colas SA. Cererea a fost depusă de Cosim Trading SRL, ai cărei reprezentanţi spun că „nu erau sume mari de recuperat“.
„Nu ştim de ce tocmai societăţile mari se codesc să plătească sume infime. A trebuit să-i speriem cu insolvenţa ca să plătească“, spun cei de la Cosim. Colas are în prezent în lucru una dintre investiţiile majore din Craiova, modernizarea bulevardului Dacia – Decebal, care costă 8,8 milioane de euro. Alţi constructori cunoscuţi sunt grecii de la Proodeftiki. Ei au avut probleme cu prestatorii de la Marius Gabriel Transport SRL, societatea care le-a transportat betoanele pentru supratraversarea căii ferate în localitatea Ciochiuţa, pe DN 6. „Am făcut acele transporturi, am mers pe încredere, dar ei s-au dovedit neserioşi. De doi ani şi jumătate încercăm să recuperăm suma de 600.000 de lei. Ultima restanţă era de 25.000 de lei şi numai după ce le-a ajuns cuţitul la os şi am făcut cerere de insolvenţă au plătit-o“, a spus directorul general al Marius Gabriel Transport, Constantin Văleanu.

Constructorii fac coadă la insolvenţă

Am relatat în ultimele luni despre cât de afectat a fost sectorul construcţiilor. Au fost depuse cereri pe numele unor firme cunoscute, cum ar fi Domarcons SA, Tifco SRL şi Cavi-Imexco SRL, apoi cazul Minteger SRL. Acum apare alt nume pe listă, Rezidenţial Construct SRL Craiova. Insolvenţa a fost cerută de Virax Serv Construct SRL, societatea care a furnizat constructorului, pe lângă unele utilaje, şi echipamente pentru construcţii. Suma nu este foarte mare.
„Avem de recuperat 60.000 de lei de la Rezidenţial Construct. Continuăm procesul, pentru că nu ne-au plătit datoria. În urmă cu o lună şi jumătate, m-a contactat cineva de la firmă care a spus că Rezidenţial Construct urmează să fie preluată de nişte italieni, care vor plăti şi datoriile. De atunci însă, nu am mai auzit nimic“, a spus Daniel Drulă, directorul de vânzări al Virax Serv Construct SRL.
Reprezentanţii firmei Rezidenţial Construct nu au fost de găsit, pentru a ne confirma sau nu povestea preluării de către italieni. Cosmin Truică, managerul de vânzări al firmei, spune că nu mai lucrează acolo de ceva timp, iar administratorul Bogdan Popa nu este de găsit nici la telefonul mobil, nici pe cel de la firmă – care nu mai este alocat. După cum se vede, cererea de insolvenţă este în prezent una dintre cele mai bune metode de a recupera banii de la creditori. Dacă acţionarii nu doresc să închidă societatea, ei vor face tot posibiliul să achite restanţele, pentru că o dată intraţi în insolvenţă nu mai pot participa la licitaţiile de stat, spre exemplu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII