9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCercetarea universitară

Cercetarea universitară

Când trăieşti într-un centru cultural-ştiinţific important cum este Craiova, cu o universitate veche şi completă, te-ai aştepta ca această prestigioasă instituţie de învăţământ să ofere, periodic, soluţii ştiinţifice de vârf pentru probleme de interes naţional, şi nu numai, cercetarea ştiinţifică de aici să-şi justifice existenţa şi să-i dea acoperire în aur.
Dar peste Universitatea craioveană şi peste alte instituţii academice s-a aşezat un văl de tăcere suspectă, care ne face să ne întrebăm cu ce se ocupă cercetătorii plătiţi de stat, din banii contribuabililor, care e rostul lor şi cum îşi susţin vocaţia.
Ştim că în lume majoritatea premiilor Nobel sunt luate de profesori din universităţi de renume şi că de aici pornesc majoritatea descoperirilor importante, care marchează evoluţia vieţii la nivel planetar. De ce Craiova nu se remarcă în acest domeniu? Suntem într-o perioadă de criză, Doljul, din cauza „preocupării“ liderilor săi, a ajuns în fruntea listei la şomaj, credem că era momentul ca studii complexe şi pliate acestei realităţi să ofere soluţii pentru încetinirea acestui fenomen, pentru crearea de noi locuri de muncă. Nu se întâmplă însă nimic. Examenele şi doctoratele sunt, în mare parte, plătite, corupţia e în floare, dar vrem salarii din ce în ce mai mari şi ameninţăm cu greva. Aş propune nişte sesiuni anuale de comunicări, organizate cu un public larg, la nivelul municipiului, în care să aflăm direcţia cercetării craiovene, noutăţile în domeniu, temele care sunt abordate. Faptul că ne-am integrat în Uniunea Europeană nu înseamnă numai drepturi, ci şi obligaţii. Cercetarea trebuie să fie şi ea de nivel european, nu numai salariile cercetătorilor.
Ar fi interesant şi un Oficiu de Invenţii la Craiova, acolo ar putea fi achiziţionate de stat cele mai importante descoperiri. Unde ne sunt inventatorii? Seamănă cu numele unui cântec care nu se mai cântă.

Mihai DUŢESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII