13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsaltul nedrept al lucrătorilor la stat

Asaltul nedrept al lucrătorilor la stat

Bugetarii au lucrat la 30% din capacitate. Cetăţenii care au avut treabă pe la instituţiile statului i-au hulit pe lucrătorii la stat, pentru că nu ar avea motive reale să protesteze. Oamenii spun că toată ţara este afectată de criză, dar numai bugetarii îşi plâng amarul cu vâlvă, în timp ce şomerii şi angajaţii din mediul privat suferă în tăcere.

Bugetarii conveniseră ca ieri să fie o grevă cum nu s-a mai văzut. Deşi mai multe instituţii aveau afişe pe uşi că sunt în grevă generală, activitatea s-a desfăşurat, dar la mai puţine ghişee decât de obicei, astfel că oamenii au stat la cozi şi mai mari decât în mod normal. Părerile celor care au avut de-a face ieri cu funcţionari ai statului variază: dacă unii cred că şi bugetarii au dreptul la salarii decente în această perioadă, cei mai mulţi sunt de părere că greva lucrătorilor la stat este inoportună şi că este nedrept faţă de restul românilor care suferă şi ei din cauza crizei. Liderii sindicali ai bugetarilor spun că ei cer să nu se promulge Legea salarizări unice, să nu li se taie sporurile şi să nu stea acasă zece zile fără plată.

„Trăim cu toţii în ţara asta, dar fac grevă cei care nu merită“

Încă de la primele ore ale dimineţii, ghişeele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj au fost luate cu asalt. „Grevă? Ce grevă, doamnă? Păi am venit de la ţară degeaba?“, se întreba un bărbat rotofei cu pălărie pe cap. El a avut noroc. La CJP Dolj s-a lucrat normal cu publicul.
„Noi nu am făcut grevă. Lucrăm cu publicul pentru că e flux de persoane care vin zilnic aici. Ne-am pus doar banderole albe, în semn de solidaritate cu colegii noştri bugetari“, a spus o funcţionară de la Casa de Pensii. În instituţie, oamenii stăteau la cozi imense, ca în fiecare zi de luni. O femeie măruntă stătea pe un scaun şi aştepta să-i vină rândul. Cu o voce calmă, dar hotărâtă, Ioana Roma, şomeră la 53 de ani, este de părere că bugetarii nu au motive să protesteze.
„Nu e drept. Poate că au unele probleme, dar în privinţa salariului nu au dreptate. Şi noi, cei de jos, suntem în aceeaşi ţară. Ce, noi mâncăm cu o gură şi ei cu zece? Nu trebuie să fie această diferenţă între noi, cei simpli, şi cei care lucrează la stat. Lor nu li s-a tăiat din salarii, ci li se taie doar sporurile. Se plâng tocmai profesorii, care iau bani din meditaţii. Doctorii nu se uită la tine până nu le dai mită. Ştim cu toţii lucrurile astea şi tot ei sunt nemulţumiţi. Trăim cu toţii în ţara asta, dar fac grevă cei care nu merită“, a spus Ioana Roma.

Finanţele, cu uşile închise la primele ore

„E grevă? Nu lucraţi? Poate ne-ajută bunul Dumnezeu să rezolvăm astăzi (ieri – n.r.)“, se revolta Ioana Albăstroiu, de 53 de ani, în faţa uşilor închise ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Femeia parcă abia aştepta să fie întrebată ce părere are despre grevă şi a început să spună pe nerăsuflate  care este părerea ei despre cei care lucrează la stat.
„Sunt foarte revoltată. Nu sunt deloc de acord cu greva lor. Eu am muncit 30 de ani şi am cinci milioane (lei vechi – n.r.) pensie, iar ei stau patru ore pe scaun şi se plâng de salarii. Ce nu le ajunge, că au nişte salarii mari şi nu fac nimic?!“, a spus Ioana Albăstroiu, care venise după o adeverinţă care îi este de necesară la ajutorul pentru lemne. Diţa Trancă, de 35 de ani, aştepta şi ea ca Finanţele să înceapă lucrul. Este de acord cu greva, pe motiv că „fiecare e dator să-şi ceară drepturile cum poate“.
Finanţele nu au lucrat cu publicul până la ora 9.15. În faţa uşii erau puţine persoane şi afişe mari puse peste tot anunţau „greva generală“, care a fost mai mult o sperietură. „S-a auzit de grevă, dar am venit totuşi. Nu aştept decât de câteva minute. Am auzit că vor deschide uşile şi vor lucra astăzi. E dreptul tuturor la grevă“, a spus C.I., de profesie avocat. După ce s-au deschis uşile, oamenii au putut să-şi rezolve o parte dintre probleme, dar numai câteva ghişee efectuau operaţiuni. La Trezorerie doar s-au încasat bani, dar alte operaţiuni nu s-au efectuat, a spus liderul sindical al finanţiştilor, Mitiţă Tudor. „Fiecare îşi caută drepturile: un salariu mai bun pentru ziua de azi şi de mâine“, a spus Mariana Cizmaru, de 46 de ani.

„Au salarii destul de mari!“

La Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj se vizau doar carnetele de şomer. Dacă până acum erau două-trei ghişee care se ocupau de şomeri, ieri s-a lucrat doar la unul. „Veniţi mâine, astăzi e grevă!“, spunea agentul de ordine celor care aveau alte treburi de rezolvat în afara vizării carnetelor de şomer.
„Unii sunt în grevă, alţii nu sunt. Nu este binevenită greva aceasta. Nu e corect din partea bugetarilor ca în perioada aceasta să facă aşa ceva. Au salarii foarte mari la stat. Au salarii fixe. Chiar dacă muncesc sau nu muncesc, ei îşi iau acele salarii. Noi, şomerii, ce să mai zicem? Eu sunt disponibilizată din decembrie. Cine mă mai angajează la 54 de ani? Noi ce să mai facem? Tocmai ei fac grevă?“, a spus Elena Oprea, de 54 de ani, şomeră.
„Ce salarii mai vor când au atâta, iar noi trăim din ajutorul de şomaj?! Am 52 de ani şi abia îşi găsesc tinerii de lucru, iar bugetarilor nu le convin salariile. Nu e corect“, a spus şi Elena Manolea, şomeră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII