Acasă Actualitate Fiscul îl are din nou în vizor pe Adrian Mititelu

Fiscul îl are din nou în vizor pe Adrian Mititelu

Fiscul doljean a cerut recent falimentul mai multor firme cu datorii la stat, ale căror bunuri aflate sub sechestru nu pot fi valorificate din cauza crizei de pe piaţa imobiliară. Printre firmele aflate în insolvenţă pe rolul Tribunalului Dolj se află şi societatea Maxitec SRL, celebră prin relaţiile pe care acţionarii săi le au cu patronul clubului de fotbal „Universitatea“ Craiova, Adrian Mititelu. În prezent, firma este patronată majoritar (78%) de Gigel Preoteasa şi Sorin Joavină, nepotul şi vărul lui Adrian Mititelu, persoanele pe care patronul „U“ Craiova le foloseşte în majoritatea firmelor sale. Societatea a acumulat datorii la stat în valoare de 12 milioane de euro, după ce a preluat prin absorbţie mai multe firme din sfera de influenţă a lui Adrian Mititelu. Datoriile s-au dublat faţă de 2007, când în firmă apăreau doi acţionari acum retraşi: Marian Trandafir, fratele lui Fănel Trandafir – „Cimino“, şi Iulian Siclitaru. Printre acţionari se găseşte alt nume cunoscut, Regional Media SA – societate care a apărut în ultimul timp în mai multe scandaluri de presă. Regional Media SA se află şi ea în insolvenţă, la fel cum figurează şi societatea care patronează clubul, Fotbal Club „U“ Craiova SA. Adrian Mititelu figurează ca acţionar în opt societăţi comerciale, care cumulează datorii la stat în valoare de 2,25 milioane de euro. Una dintre ele este Fotbal Club U Craiova SA, societatea care patronează echipa alb-albastră, care figurează şi ea ca fiind în insolvenţă. Maxitec SRL nu este decât una dintre firmele la care fiscul doljean a cerut falimentul în această toamnă.

Milioane de euro de recuperat

Explicaţia valului de solicitări de insolvenţă este dată de Eugen Călinoiu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj: „Prin contractul de management pe care îl am, în acest an trebuie să reduc arieratele cu 20% faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă 70-80 de milioane de lei. Sunt o serie de societăţi la care am cerut falimentul, pentru că nu am putut valorifica activele puse sub sechestru, în actualele condiţii de criză ale pieţei imobiliare“, a spus Călinoiu. Declanşarea falimentului nu are însă efecte decât pe hârtie. Pe de o parte, din momentul depunerii cererii, fiscul nu mai calculează penalităţi. Pe de altă parte, societatea este protejată de orice fel de executare. Interesant ar fi de văzut cum va reuşi fiscul să recupereze cele 12 milioane de euro băgând în faliment o societate căreia oricum nu a putut să-i valorifice bunurile sechestrate. Numai datoriile Maxitec şi ale firmelor la care este acţionar omul de afaceri craiovean Adrian Mititelu reprezintă peste trei sferturi din arieratele care trebuie reduse.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version