10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE Craiova negociază înfiinţarea unei termocentrale la Işalniţa

CE Craiova negociază înfiinţarea unei termocentrale la Işalniţa

Complexul Energetic Craiova a început negocierile bilaterale cu fiecare dintre cei trei investitori, AES, CEZ şi Edison, care şi-au exprimat interesul pentru construirea, împreună cu compania din Oltenia, a unei termocentrale la Işalniţa, judeţul Dolj, urmând ca până în martie 2010 să înfiinţeze firma de proiect.
„Primii cu care am început discuţiile sunt AES, iar în cel mult o lună, o lună şi jumătate, vom discuta şi cu CEZ şi Edison. La sfârşitul lunii martie 2010, vrem să avem înfiinţată firma mixtă“, a declarat ieri directorul general al companiei de stat, Constantin Bălăşoiu.
Construcţia termocentralei va fi derulată de o firmă mixtă, care va fi înfiinţată de compania de stat şi unul dintre investitorii străini, care va deţine participaţia majoritară.
Noua unitate de producţie este programată să aibă o putere instalată de 500 MW, echivalentul a aproape jumătate din puterea instalată a Complexului Energetic Craiova. Compania are o capacitate de 930 MW, fiind a treia termocentrală ca mărime din zona Olteniei, după Turceni – 1.980 MW şi Rovinari – 1.320 MW.
CEN Craiova a produs anul trecut 4,8 TWh de energie, cu 4,3% mai multă faţă de 4,6 TWh în anul precedent, şi a livrat 4,35 TWh, în creştere cu 5% comparativ cu 4,15 TWh în 2007.
Compania are în vedere investiţii de 600-700 de milioane de euro, în intervalul 2010-2016, pentru creşterea capacităţii de producţie a energiei, în parteneriat cu alte companii. Producătorul de energie intenţionează să construiască, pe lângă unitatea de la Işalniţa, şi una de 150-200 MW la sucursala Craiova.
CEZ este prezent pe piaţa energetică locală prin activităţi de distribuţie şi furnizare a energiei şi derulează şi proiecte de producţie în termocentrale şi parcuri eoliene. Edison şi AES nu au deocamdată activităţi în acest sector în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII