12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Sistemul de protecţie socială este fraudat

Băsescu: Sistemul de protecţie socială este fraudat

Raportul „Riscuri şi inechităţi sociale în România“, prezentat ieri la Cotroceni, semnalează eşecul sistemului de protecţie socială.

Preşedintele Traian Băsescu a semnalat faptul că sistemul de protecţie socială este fraudat, sute de oameni beneficiind în prezent de pensii de invaliditate, deoarece au oferit „unor medici generoşi“ „ori un pachet de ţigări, ori o sticlă de whisky“, propunând o verificare a sistemului. Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice a fost lansat ieri, preşedintele menţionând că documentul a fost realizat de specialişti care nu au legătură cu clasa politică. Raportul arată eşecul sistemului de protecţie socială din România, iar motivele care au dus la acest lucru sunt atitudinea politicienilor în momente electorale şi fraudarea sistemului de asistenţă socială.
„Din raport rezultă clar – şi este aproape o somaţie adresată clasei politice – că şi-a concentrat deciziile în acordarea asistenţei sociale preponderent pe momente electorale şi în mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi, or, acest lucru este spus nu de un politician, nu de un om care are ceva cu clasa politică, ci de nişte specialişti care au făcut-o neutru, sec şi cu realităţile în faţă. Acesta este unul dintre motivele fundamentale ale eşecului eficienţei sistemului de protecţie socială în ţara noastră“, a declarat preşedintele, citat de NewsIn.

Medicii pensionează oameni sănătoşi

Preşedintele a semnalat alt factor al eşecului sistemului social din România, respectiv sutele de mii de cazuri de pensii de invaliditate, care ar fi obţinute prin fraudarea sistemului de protecţie socială.
„Responsabilitatea consistentă aparţine fraudării sistemului de protecţie socială prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru că şi-au scos amigdalele, apendicita şi au dat de medici foarte generoşi care, pe de o parte, spun că au salariile mici, iar, pe de altă parte, cu semnătura lor şi pentru o traistă de porumb trimit în sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei“, a explicat preşedintele. Traian Băsescu a mai spus că acestea sunt realităţi de care toată lumea este conştientă, care trebuie luate în seamă şi trebuie verificate toate pensionările pe caz de invaliditate cât mai repede. „Cred că un proces rapid de verificare a celor care şi-au dobândit această calitate în ultimii ani şi mai ales în zone în care densitatea este uriaşă trebuie declanşat“, a precizat şeful statului.
În raport se mai atrage atenţia asupra faptului că resursa umană din zona politicilor sociale a fost de multe ori slabă calitativ la nivelul administraţiei locale. Nereguli au fost constatate şi la vârf, la nivelul ministerelor, al agenţiilor, direcţiilor, unde decidenţii s-au schimbat încontinuu, pe criterii politice şi nu de competenţă.

Pact după modelul celui pentru educaţie

Preşedintele Traian Băsescu a lansat ideea realizării unui pact naţional pentru protecţia socială, care să fie însuşit de toate partidele şi de societatea civilă, dezbaterile în jurul acestui proiect urmând să fie începute în luna ianuarie.
Conform preşedintelui, la fel cum s-a întâmplat în cazul educaţiei, raportul prezentat trebuie să se concretizeze într-un pact naţional pentru protecţie socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS