Acasă Actualitate Scurte ştiri

Scurte ştiri

CONTEX 2009, ediţia de toamnă
Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova găzduieşte, în perioada 23-27 septembrie, ediţia de toamnă a CONTEX 2009.
„Menţinând nota definitorie a evenimentului, organizatorii vor aduce în faţa publicului producători şi comercianţi de confecţii, pielărie, blănărie, marochinărie şi încălţăminte din Craiova şi din ţară, respectiv din Bucureşti, Slatina, Constanţa, Piatra-Neamţ, Sebeş“, se arată într-un comunicat emis de Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, organizatorul evenimentului. În cele cinci zile de târg, vizitatorii vor beneficia de o serie de reduceri şi pachete promoţionale. În plus, vor putea descoperi modelele şi culorile pe care comercianţii şi producătorii le propun pentru perioada următoare.
Andreea HORCONE

Muzeul din Caracal, la 60 de ani
Muzeul Romanaţiului din Caracal sărbătoreşte vineri 60 de ani de la înfiinţare, prilej cu care va fi organizată o festivitate. Potrivit directorului instituţiei, Mihai Gheorghe, evenimentul va debuta în jurul orei 10.00, cu întâlnirea care va reuni mai mulţi profesori de la Universităţile din Bucureşti şi Craiova şi alţi specialişti şi cercetători. „După întâlnirea de la muzeu, invitaţii vor merge la primărie, unde vor aborda mai multe subiecte, printre care programele de reabilitare a clădirilor din Caracal, a centrelor istorice şi a siturilor arheologice din judeţ“, a declarat Mihai Gheorghe. Printre invitaţi se va număra şi Mircea Negru, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic Reşca-Romula.
Elena VOICULEŢ

Peste 2.000 de şomeri pe lună
Rata şomajului a ajuns în judeţul Olt la 7,03%. În luna august, numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt a crescut cu 0,3%. Dacă, la sfârşitul lunii iulie, rata şomajului era de 7%, la 31 august, numărul persoanelor care beneficiau de indemnizaţia de şomaj era de 13.721, reprezentând 7,03%. Numărul persoanelor care, în perioada 1-31 august, au rămas fără serviciu şi au depus actele la AJOFM pentru a beneficia de şomaj a fost de 2.463. Tot în această perioadă au ieşit din evidenţele agenţiei 2.012 persoane, din care 794 au fost încadrate în muncă. În Olt, numărul femeilor care beneficiază de şomaj este de 4.990.
Viorel VÂRBAN

Satul românesc, sat european
Cea de-a XX-a ediţie a simpozionului „Satul românesc, sat european“ a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în localităţile Hurezani, Arcani şi Novaci, trei dintre cele mai reprezentative sate din Gorj. Simpozionul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT). Sâmbătă a fost inaugurat Pavilionul expoziţional din Hurezani, unde au fost expuse obiecte de utilitate gospodărească, ţesături, costume populare, podoabe, documente şi obiecte didactice vechi. „Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a simpozionului a fost sărbătorirea a 130 de ani de la naşterea lui Dimitrie Brezulescu, creatorul «Novaciului Modern». La începutul secolului XX, acesta a realizat primul proiect social, cultural şi naţional care a transformat oraşul dintr-o localitate oarecare în ceea ce presa vremii a numit minunea de la Novaci“, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT. Reprezentanţii centrului au declarat că unul dintre planurile de viitor ale instituţiei este acela de a realiza un muzeu în fiecare localitate din judeţ, astfel încât tradiţiile şi obiceiurile gorjeneşti să nu se piardă. 
Mihaela FLOROIU

Exit mobile version