8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNevastă de falsificator, sub acoperişul lui Aurică

Nevastă de falsificator, sub acoperişul lui Aurică

Reţeaua de carderi craioveni anihilată de procurorii de la Bucureşti are ramificaţii nebănuite. Soţia capului găştii de falsificatori de carduri, Jean Marin Mihăilă, lucrează chiar în Primăria Craiova, ca inspector la Serviciul de Imagine. Roxana Mihăilă venea la serviciu cu un luxos BMW X6, spuma maşinilor de teren, pe care procurorii l-au confiscat în urma valului de percheziţii de săptămâna trecută. Socrul lui Jan este patronul Comir SRL, Constantin Catalina, firmă abonată la banii instituţiilor publice. În primărie lucrează nu numai fiica, dar şi soţia lui Catalina, Marcela, expert la Direcţia Economică.

Surpriză de proporţii printre angajaţii primăriei conduse de Aurică Solomon, mai ales pentru cei de la Serviciul de Imagine. Roxana Mihăilă, colega lor care se transferase de câteva luni de la Serviciul de Siguranţă a Circulaţiei din cadrul municipalităţii, este soţia de acum celebrului Jean Mihăilă, zis Jan, considerat de oamenii legii capul reţelei care ar fi furat zeci de milioane de euro de pe cardurile persoanelor de pe trei continente. Poliţiştii de la Crimă Organizată şi jandarmii, lucrând sub coordonarea procurorilor DIICOT, au percheziţionat două locaţii frecventate de Jan. Este vorba despre un apartament situat în blocul J3 de pe bulevardul Carol I din Craiova – unde acesta stătea fără forme legale – şi un spaţiu comercial situat pe strada Severinului, vizavi de SIF Oltenia, chiar lângă Pizza Peter. Mihăilă venea des pe acolo, şi nu degeaba. Atât în respectivul spaţiu comercial, cât şi în locuinţa neoficială a acestuia au găsit şi au ridicat de acolo mai multe aparate tip skimming pentru piratarea cardurilor. Este vorba atât de guri false de bancomat, echipate cu dispozitive de citire a datelor de pe cardurile victimelor, cât şi de „ochiuri“ – aşa cum numesc poliţiştii şi infractorii camerele de filmat miniaturale, disimulate şi amplasate pe ATM-uri, pentru a surprinde codul PIN format de utilizatorii cardurilor. Potrivit ofiţerilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Craiova, în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte, Mihăilă se ocupa efectiv cu confecţionarea dispozitivelor de skimming, având atât uneltele trebuincioase (inclusiv o performantă freză cu laser 3D), cât şi îndemânarea necesară. Oamenii legii nu au reuşit să afle dacă Jean Marin Mihăilă avea vreo sursă oficială de venit, însă le-a atras atenţia opulenţa pe care o afişa. Să nu uităm că el umbla prin oraş cu un Ferarri cu numărul de înmatriculare DJ-24-ROA, în timp ce soţia sa venea la serviciu cu alt vehicul de lux – un 4×4 alb (culoarea la modă a bogătaşilor) BMW X6, cu numărul DJ-23-ROA.

Roxana şi Jan o au naşă pe Nicoleta Miulescu

Roxana îşi parca maşina vizavi de primărie, eclipsând până şi Mercedesul cu care se plimbă prin oraş primarul Solomon. Colegii ei spun că nu s-au întrebat niciodată cu ce bani şi-a cumpărat maşina, dat fiind faptul că este fiica patronului firmei Comir SRL, Constantin Catalina. „Este o fată deschisă, nu o cunoaştem prea bine, pentru că a venit de câteva luni la noi. Au plecat câteva colege în concediu de maternitate şi aveam nevoie de oameni. Aşa a ajuns la noi“, a declarat Oana Răducănoiu, şefa serviciului de imagine al primăriei. Restul colegilor spun că nu avea ifose şi că dorea să se adapteze la noul loc de muncă. Nici unul nu a auzit-o vorbind despre soţul ei sau despre afacerile acestuia. „Nu a venit niciodată pe aici. L-am văzut o dată prin oraş, la o terasă“, a spus unul dintre colegi. Aceştia susţin că Roxana Mihăilă a intrat în concediu medical cu câteva zile înainte ca soţul ei să fie săltat de mascaţi. „Are o fetiţă de trei ani, pe care a dus-o la un consult în Cluj“, au spus aceştia. Şeful Serviciului de Resurse Umane, Ioan Acrivopol, nu a dorit să ofere informaţii despre data şi condiţiile în care Roxana s-a angajat în primărie. Primarul Antonie Solomon nu a dorit nici el să comenteze subiectul. Secretara primăriei, Nicoleta Miulescu, care este naşa fetiţei Roxanei şi a lui Jan, a declarat sec că nu ştie prea multe despre el. „Eu cunosc familia Roxanei de multă vreme. Cu el nu am avut de-a face. Ştiu doar că era un om potolit. În rest, nu am nimic de declarat“, a spus Miulescu. 

Jan şi-a aburit socrul cu imobiliarele

Judecând după declaraţia de avere a inspectoarei Roxana Mihăilă, este clar că nu-şi putea cumpăra singură autoturismul de lux. Aceasta a avut anul trecut un salariu de doar 3.600 de lei. Tot în 2008 a cumpărat şi BMW-ul, dar şi un teren de 2.000 de metri pătraţi pe strada Viitorului, lângă Hanul Doctorului, pe care îl deţine împreună cu Jan. Aici, cei doi vor să-şi construiască o casă cu etaj. În 2008, Roxana a vândut un apartament lui Ion Grivei. Despre veniturile soţului, aceasta nu aminteşte nimic. Ori a uitat, ori nu avea ce să treacă pentru că Jan era, de fapt, liber profesionist. Asta ştia despre el şi socrul său, Constantin Catalina. „Nu am nici o legătură cu ce s-a întâmplat. NU a dat nici un semn că s-ar ocupa cu aşa ceva. Din contră, eu îl ştiu un tip blajin, generos. Când l-am întrebat acum un an cu ce se ocupă, mai mult aşa, din curiozitate, să văd cum se descurcă, zicea că se ocupă cu nişte case prin Spania, că are un restaurant şi că de acolo câştigă“, a declarat Catalina. Acesta a precizat că fiica lui nu i-a dat nici un semn că s-ar întâmpla ceva dubios. „Nu am avut nici nu semn de la fiica mea că ar fi ceva deosebit. Întâlnirile noastre nu erau foarte dese. Nici acum nu-mi vine să cred. M-a surprins şi pe mine“, a spus acesta. Catalina susţine că lui Jan trebuie să i se ofere o şansă de reabilitare, chiar dacă a greşit. Cât despre spaţiul comercial unde procurorii au găsit laboratorul de falsificat carduri, patronul Comir recunoaşte că este al firmei pe care o deţine. „Acolo este un contract de comodat între firma mea şi Roxana, prin care ea să exploateze spaţiul aşa cum vrea. Eu nu m-am ocupat de asta“, a completat Catalina. Interesant este faptul că apartamentul unde locuia neoficial Jan aparţine familiei Catalina, după cum reiese din declaraţia de avere a Marcelei Catalina, scrisă în aprilie anul acesta.

Comir trage la banul public

Denumirea societăţii craiovene Comir SRL este deseori menţionată în afaceri care implică bugetul instituţiilor statului. Firma este specializată în proiectarea şi executarea reţelelor şi instalaţiilor de gaze naturale, electricitate, apă şi canalizare, precum şi a instalaţiilor termice şi sanitare.  Bunăoară, în 2005, Comir a obţinut prin licitaţie executarea unei extinderi a canalizării în zona sudică a municipiului Târgu Jiu, investiţie în valoare de 4,69 milioane de lei pentru realizarea unei conducte de canalizare şi a alteia pentru ape pluviale, pe o lungime de circa 1,5 km.
De notorietate sunt însă lucrările realizate la Spitalul de Urgenţă Craiova de societatea patronată de Catalina. Presa a dezvăluit detaliile unei afaceri cu multe semne de întrebare, privind achiziţionarea unui grup electrogen de la societatea Comir. Astfel, după ce s-a întocmit caietul de sarcini prin care autoritatea contractantă solicitase de la mai multe firme de profil oferte pentru un generator de 412 KVA, s-ar fi acceptat unul subdimensionat, de numai 40 KVA (deci cu o putere instalată de zece ori mai mică), destinat birourilor şi consumatorilor mici, nu întregului spital. Preţul era, fireşte, mai mic, dar acest generator nu era ceea ce avea nevoie spitalul, motiv pentru care membrii comisiei au refuzat să semneze adjudecarea licitaţiei, Cristina Calangiu, managerul spitalului, reuşind cu greu să-i convingă. Deşi generatorul costase vreo 200.000 de lei, pentru punerea sa în funcţiune s-au mai plătit 37.100 de lei, iar pentru a fi descărcat din maşină a fost necesară o taxă de aproape… 20.000 de lei! Banii s-au achitat de la bugetul spitalului.  Aceeaşi firmă a mai câştigat anul trecut licitaţia pentru reabilitarea punctului termic al policlinicii spitalului, lucrare pentru care ar fi primit în avans 200.000 de lei. Şi licitaţia pentru reabilitarea blocurilor operatorii ale spitalului ar fi fost câştigată tot de SC Comir SRL, lucrări pentru care a mai încasat vreo 9.000.000 de lei.
Dar Comir face afaceri şi cu Primăria Craiova, instituţie la care sunt angajate atât soţia patronului, cât şi fiica sa.
În paginile cotidianului nostru am prezentat deja modalitatea în care această firmă câştigă o licitaţie şi primeşte, de fapt, două lucrări de la municipalitatea craioveană. Potrivit e-licitatie.ro, în iunie 2008, firma patronată de Catalina a câştigat licitaţia pentru alimentarea cu apă a cartierului Şimnicu de Jos, cu o ofertă de 1.013.618 de lei, în condiţiile în care valoarea estimată de proiectant era de 1.753.443 de lei. Lucrarea presupunea însă doar realizarea conductei principale, apoi, printr-un artificiu inventat de angajaţii primăriei, aceleiaşi firme i s-a atribuit – fără nici o licitaţie, ci prin încredinţare directă – şi o lucrare suplimentară, de realizare a branşamentelor la fiecare gospodărie, activitate pentru care municipalitatea i-a mai băgat lui Catalina în buzunar o jumătate de milion de lei din bugetul local.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

103 COMENTARII