Acasă Actualitate Beizadeaua – teanc de dosare, doar trei luni cu suspendare

Beizadeaua – teanc de dosare, doar trei luni cu suspendare

Iustin Covei provine dintr-o familie foarte bună. Tatăl, Marin Covei, este judecător la Curtea de Apel Craiova, mama, Aura Covei, este un renumit medic endocrinolog, iar unchiul, Gheorghe Covei, este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Pe cât de respectabilă este familia lui, pe atât de controversat este însă tânărul, acum în vârstă de 22 de ani.

Iustin Covei s-a ales cu primul dosar penal în 2003, la vârsta de 16 ani, după ce a fost prins în repetate rânduri plimbându-se prin Craiova cu o maşină neînmatriculată, deşi nu avea permis de conducere.
Un an mai târziu, în 2004, s-a ales şi cu o acuzaţie de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, după ce a participat la o bătaie. Împreună cu 10-15 prieteni, se dusese să-i snopească în bătaie pe participanţii la o petrecere organizată în barul „Blue Generation“ din cartierul Sărari. Chemaţi la faţa locului, poliţiştii n-au mai găsit pe nimeni. Răscolind zona, au oprit patru tineri, cărora le-au cerut să se legitimeze. Aceştia însă au rupt-o la fugă. Unul dintre ei – tocmai Iustin Covei – s-a împiedicat şi a fost prins de poliţişti. Condus la Secţia 3 Poliţie, a făcut mare tărăboi, susţinând că nu merită un asemenea tratament, pentru că este fiu de judecător. Nervos, i-a înjurat pe poliţişti şi a început să lovească diverse obiecte din biroul în care fusese dus. Nici după ce a fost chemată mama lui, Covei Jr. nu s-a potolit. Dimpotrivă, i-a tras un pumn în faţă unui agent de poliţie.

Condamnarea
 
A urmat accidentul rutier produs pe 9 februarie 2004 pe strada George Enescu din Craiova. Un autoturism Mitsubishi, la volanul căruia se afla Iustin Covei, care nu poseda permis de conducere, a intrat pe contrasens, acroşând un Opel condus de Dic Stanache. După un imens scandal, în urma căruia a fost schimbat din funcţie şeful Biroului Poliţiei Rutiere – surprins în timp ce se urca în maşina judecătorului Covei pentru a se deplasa la locul accidentului produs de fiul magistratului -, toate dosarele lui Iustin Covei au fost conexate şi preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care, în aprilie 2004, au dispus trimiterea lui în judecată.
Pe baza probelor de la dosar, Judecătoria Răcari (judeţul Prahova) l-a găsit vinovat pe fiul de magistrat, dar s-a dovedit indulgentă, acordându-i doar o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare, luând în considerare şi faptul că Iustin Covei a săvârşit faptele când era minor. Pedeapsa a fost menţinută atât de instanţa de apel (Tribunalul Prahova), cât şi de cea de recurs (Curtea de Apel Ploieşti), rămânând definitivă şi irevocabilă în aprilie 2006. Pronunţând aceste hotărâri, instanţele au avut în vedere şi ancheta socială depusă la dosar de Autoritatea Tutelară din cadrul Primăriei Craiova, din care a rezultat că Iustin Covei face parte dintr-o familie onorabilă, organizată, cu o situaţie materială bună, săvârşind faptele „din cauza slabei supravegheri exercitate de părinţi şi sub influenţa anturajului“.
 
Alte scandaluri

La sfârşitul lunii august 2005, Iustin Covei a avut din nou de-a face cu poliţiştii craioveni, care l-au reţinut pentru că, alături de amicii săi, ar fi dezbrăcat în plină stradă un tânăr, după care au aruncat un om lipsit de adăpost într-un tomberon şi l-au „plimbat“ zeci de metri. Câteva ore mai târziu, însă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au „reparat greşeala“, dispunând eliberarea fiului de magistrat.
În ianuarie 2006, Covei s-a ales cu un nou dosar penal, pentru că în noaptea de Revelion a înjunghiat în fesă o tânără de 18 ani aflată la o petrecere. Incidentul s-a petrecut într-o garsonieră din Craiova. Dosarul s-a soluţionat cu neînceperea urmăririi penale (NUP), după ce victima a declarat că a fost doar un accident nefericit şi că, de fapt, ea se aşezase din greşeală în cuţit, fără să explice cum stătea cuţitul cu lama în sus în mijlocul fotoliului.
Altă infracţiune soldată cu dosar penal a avut loc în iulie 2006. Atunci, Covei ar fi agresat pe stradă un tânăr cu care avea un conflict mai vechi. În urma incidentului, victima a avut nevoie de 25 de zile de spitalizare.
În decembrie 2006, Covei a mai provocat un accident rutier soldat cu avarierea maşinii. Apoi, la sfârşitul lunii mai 2008, Iustin Covei a fost implicat într-un nou scandal, fiind sancţionat de poliţiştii Secţiei 5 pentru că a înjurat mai mulţi agenţi care au încercat să-l împiedice să intre cu maşina pe o pistă improvizată în parcarea unui supermarket.
În decembrie 2008, Iustin Covei a fost implicat într-o nouă altercaţie în trafic, după ce s-a înjurat cu şoferul altei maşini, asupra căruia poliţiştii au găsit un cuţit artizanal cu lama din oţel, lungă de circa 30 de centimetri.

Exit mobile version