12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul caz de gripă porcină în şcolile din România

Primul caz de gripă porcină în şcolile din România

Primul caz de gripă porcină în şcolile româneşti a fost confirmat, miercuri, de Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile la o elevă din Slobozia, cursurile clasei în care învaţă aceasta urmând să fie suspendate pentru o săptămână, începând de joi.
"Probele de laborator au fost confirmate de Institutul Naţional Cantacuzino ca fiind pozitive. În prezent, eleva se află izolată, iar medicii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa au demarat ancheta epidemiologică pentru supravegherea şi urmărirea stării de sănătate a tuturor contacţilor", au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.  
În plus, colegii de clasă ai elevei vor fi monitorizaţi pentru a se constata dacă prezintă, şi ei, simptome specifice infectării cu virusul A/H1N1.
Îmbolnăvirea unui elev de gripă porcină va duce la închiderea clasei în care acesta învaţă şi la izolarea colegilor săi pentru şapte zile, iar confirmarea a cel puţin trei cazuri diferite în aceeaşi şcoală va atrage după sine suspendarea activităţii în unitatea şcolară, tot pentru o săptămână, a anunţat, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii.
În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ şi de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infecţioase pentru diagnostic şi tratament.
De asemenea, potrivit planului de măsuri de prevenire a gripei porcine, unităţile de învăţământ îşi vor organiza Comitete de gripă, care vor fi responsabile cu informarea şi educarea părinţilor şi a elevilor privind prevenţia îmbolnăvirii, cu monitorizarea şi raportarea cazurilor cu simptome ale afecţiunilor respiratorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS