13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepartitorul, între obligaţie şi nemulţumire

Repartitorul, între obligaţie şi nemulţumire

Craiovenii, proprietari de apartamente, ca, de altfel, locatarii din întreaga ţară trebuie să-şi monteze repartitoare de costuri. 30 septembrie este data-limită prevăzută în HG nr. 609/2007.

Guvernul a adoptat, în 2004, o hotărâre prin care toţi proprietarii apartamentelor conectate la sistemul centralizat de încălzire ar fi trebuit să monteze contoare de energie termică sau repartitoare de costuri. Termenul- limită era 31 iulie 2007. Numai că „afacerea“ nu a avut succes, iar în 2007, la nivelul întregii ţări, doar în 25% din totalul apartamentelor existau echipamente de măsurare şi individualizare a costurilor. În aceste condiţii, guvernanţii s-au văzut nevoiţi să prelungească termenul până pe 30 septembrie 2009. Decizia executivului precizează că montarea contoarelor de energie termică la nivel de apartament în cazul distribuţiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri în cazul distribuţiei verticale, cade în sarcina fiecărui proprietar.
Craiovenii care au crezut că vor scăpa de plata la pauşal şi vor deconta Termoficării numai ce consumă s-au grăbit să încheie contracte cu diverse firme în domeniu şi au montat repartitoare în apartamente. Numai că numărul celor care au ales această metodă de măsurare a energiei termice consumate nu este prea mare. „Proprietarii nu sunt adepţii instalării noilor aparate. Oamenii s-au trezit cu facturi încărcate şi mulţi dintre cei care îşi montaseră un repartitor au reziliat ulterior contractul. Iar numărul celor interesaţi de aceste aparate de măsurat este în scădere“, a declarat preşedintele UJAPL Dolj, Dan Remus. Potrivit reprezentanţilor Regiei de Termoficare Craiova, din cele 87.000 de apartamente, câte sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, aproximativ 25.000 au repartitoare.
Cu toate acestea, mai sunt proprietari interesaţi să-şi instaleze, pe ultima sută de metri, un repartitor de costuri. În această situaţie este familia Mazilu, din cartierul Brazda lui Novac. Oamenii s-au dus la sediul unei firme care distribuie pe piaţa din Bănie aceste aparate, dar nu pentru că ar fi vrut să se încadreze în termenul impus de cadrul legal, ci pentru că sunt nemulţumiţi de facturile încărcate pe care le plătesc la pauşal în sezonul rece. „Noi stăm mai tot timpul la ţară, dar tot ce se pierde plătim noi şi nu ne convine. Am venit aici să ne interesăm“, a spus locatarul din blocul 19, cartier Brazda lui Novac.
În hotărârea executivului nu se specifică dacă proprietarii vor fi amendaţi în cazul în care nu respectă termenul de montare a repartitoarelor, în schimb, unităţile economice care sunt implicate în procesul de contorizare a energiei termice, respectiv Regia de Termoficare Craiova, vor fi sancţionate.

ISTA provoacă scandal

Între distribuitorul repartitoarelor de cost ISTA şi peste 2.000 de proprietari din Craiova a izbucnit un adevărat scandal. Locatari din Rovine, Valea Roşie, Brazda lui Novac sau Lăpuş s-au trezit cu notificări, conform cărora ar fi restanţieri la cei care le contorizează consumul de energie termică. Oamenii erau somaţi să-şi plătească până cel târziu pe 11 septembrie datoriile către reprezentanţa locală din Bănie care le-a montat repartitoarele. În caz contrar, aceştia sunt consideraţi rău-platnici. „Neachitarea datoriilor va fi considerată refuz categoric de plată“, se spune în respectiva notificare, abonaţii fiind ameninţaţi cu executarea silită. Conform notificării, ISTA ameninţă că oamenilor nu li se va calcula consumul de energie în sezonul de încălzire 2009-2010, după care se va recurge la a doua etapă, respectiv instanţa, unde, pe lângă sumele restante, datornicii vor plăti şi „taxe de timbru, şi timbre judiciare, onorarii avocat, precum şi orice alte cheltuieli efectuate de societatea noastră“. „Suntem ameninţaţi că ne execută silit. Unde s-a pomenit să plăteşti fără o chitanţă sau factură decât la ISTA? Păi, ei ar trebui daţi în judecată! Trebuie reziliat contractul cu ei, că şi aşa nu este mare afacere. Tot facturi încărcate avem“, a spus Marian Pană, locatar în cartierul Valea Roşie. Craioveanul s-a trezit că are o restanţă de 15,73 lei, dar, pentru că angajaţii ISTA nu prea taie chitanţe, nu ştie dacă datoria este reală sau nu. În aceeaşi situaţie se află şi Mihai Bărca, din cartierul Rovine, blocul F15, care figurează cu o restanţă de 160 de lei, Florin Anghelina, Nicolae Nicolae, din cartierul Valea Roşie, Petrişor Urleţean, din Lăpuş şi lista ar putea continua. Cu toţii vor explicaţii, pentru că ştiu că şi-au plătit la timp datoriile la întreţinere. Alţii au reziliat contractul cu societatea respectivă încă de anul trecut.
Daiana Cerban, reprezentanta ISTA în Craiova, spune că somaţiile au fost trimise numai restanţierilor, care nu şi-au achitat fie facturile, fie aparatele de măsurat pe care le-au achiziţionat în rate. Iar acum, „când s-a făcut analiza de buget, s-au descoperit aceste debite, la care s-au adăugat şi penalităţile. Avem debitor şi cu 400 de lei. Sumele sunt mici, dacă ne raportăm la alte restanţe pe care le au proprietarii de apartamente, dar nu le putem şterge cu buretele. Orice serviciu are un cost“, a declarat Daiana Cerban.
Cert este că ISTA a uitat, la rândul ei, să-şi recupereze debitele pe parcursul mai multor ani, iar acum s-a trezit că are facturi neonorate din 2007, aşa cum i s-a explicat unui locatar de la Asociaţia nr. 16 Eroilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII