11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuniţie NATO, păzită cu mâinile goale

Muniţie NATO, păzită cu mâinile goale

UM Filiaşi nu-şi mai permite luxul să angajeze o firmă de pază şi şi-a transformat ad-hoc angajaţii în agenţi de pază, neînarmaţi. Unitatea nu este considerată de importanţă naţională, cu toate că deţine explozibili şi depozite de muniţie.

Toţi cei peste 30 de salariaţi ai Uzinei Mecanice (UM) Filiaşi, specializaţi în fabricarea armamentului şi muniţiei, au fost recalificaţi ad-hoc în agenţi de pază din cauză că fabrica nu mai are contracte pentru a produce. Potrivit directorului fabricii, Gheorghe Dragoş, paza este realizată cu personal propriu.
„Producţia în fabrică a fost sistată, iar oamenii se ocupă acum cu paza. Toţi vin la serviciu şi îşi iau salariile negociate“, a spus Dragoş. Cu toate că nu mai produce, în fabrică există depozite de muniţie şi explozibili tip NATO, muniţie „aprobată prin protocoalele şi autorizaţiile de deţinere“, la care ar trebui măsuri de securitate sporite. După ce la începutul anului depozitul de arme şi muniţie de la Ciorogârla – Ilfov a fost prădat de hoţi, ministrul apărării, Mihai Stănişoară, recomanda măsuri de protecţie sporite, inclusiv montarea de sisteme de supraveghere video şi antiefracţie la toate depozitele de armament şi muniţie. Deşi poate produce muniţie şi armament tip NATO, Uzina Mecanică de la Filiaşi nu figurează în vreun document care să o califice drept obiectiv de importanţă naţională, susţin reprezentanţii IPJ Dolj. Privatizată în 2006, societatea nu a încheiat nici un contract de furnizare cu MApN, ne informa ministerul la un moment dat. Fabrica era subfurnizor pentru SC Tohan, iar la un moment dat intenţiona să participe la licitaţii pentru furnizarea de muniţie către jandarmerie. Investitorul, Retrom SA Paşcani, şi-a adjudecat fabrica pentru cinci milioane de lei, aici intrând preţul pe acţiuni, investiţiile, capitalul de lucru şi datoriile către stat.
În prezent, societatea (al cărei sediu social a fost mutat în Bucureşti) cumula datorii către bugetul de stat de 3,7 milioane de lei şi nu mai avea bani să plătească o firmă specializată de pază. Asta, după ce a fost băgată în insolvenţă de PSG Force SRL, societatea de pază către care avea o datorie de 50.000 de lei. În cele din urmă, între creditor şi debitor s-a încheiat un acord pentru plata datoriei în rate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS