3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE Craiova nu mai are garanţii pentru creditele bancare

CE Craiova nu mai are garanţii pentru creditele bancare

Multe dintre activele de sute de milioane de euro ale societăţii nu sunt acceptate ca garanţii de către bănci. Un grup energetic de 315 MW riscă să fie închis dacă nu se vor găsi bani de modernizări. La Turceni şi Rovinari, directorii susţin că îşi pot garanta creditele.

Complexul Energetic (CE) Craiova riscă să oprească un grup energetic de 315 MW din cauză că nu-şi mai poate garanta creditele bancare necesare modernizării acestuia, avertizează directorul unităţii, Constantin Bălăşoiu. Potrivit directorului, activele în valoare de sute de milioane de euro ale complexului nu pot fi aduse ca garanţii pentru împrumuturi, deoarece nu ar exista piaţă pentru valorificarea lor.
„Activele asigură doar 20% dintre creditele pe care trebuie să le accesăm. În prezent, avem de finalizat lucrările de reabilitare şi modernizare pentru un bloc energetic de 315 MW, la sucursala Işalniţa. Lucrările trebuie finalizate în 2010, iar dacă n-o să avem resursele financiare necesare, o să-l oprim“, a precizat Bălăşoiu. Directorul spune că băncile acceptă ca garanţii clădiri, construcţii, terenuri, nu însă şi activele specifice activităţii complexului (turbine, cuptoare, grupuri energetice), care nu ar putea fi valorificate pe piaţă în caz de nevoie. În al doilea rând, la analiza dosarului de creditare se punctează business-planul legat de veniturile viitoare, care sunt şi ele mai mici în condiţii de criză. În aceste condiţii, un ajutor ar veni prin garanţii oferite de băncile deţinute de stat (CEC, EximBank), însă şi aceste instituţii de creditare îşi calculează un grad de expunere pe client, care nu poate depăşi anumite plafoane. Şi aceasta în condiţiile în care CE Craiova trebuie să facă un nou împrumut, de peste 100 de milioane de euro, pentru investiţii de mediu la Sucursala Işalniţa. În acelaşi timp, din cauza producţiei scăzute, 150 dintre cei 2.400 de salariaţi vor pleca acasă în perioada următoare. Restul angajaţilor vor sta în şomaj tehnic prin rotaţie, urmând să primească 75% din salariu, până la sfârşitul lui noiembrie.

Termocentralele de la Turceni şi Rovinari susţin că sunt „bancabile“

CE Rovinari susţine că nu are probleme cu creditarea deocamdată, pentru că în următorii doi ani nu va mai face împrumuturi. „Am făcut deja împrumuturile necesare, iar în următorii doi ani nu vom mai împrumuta nimic. Avem la ora actuală în desfăşurare un contract în valoare de 100 de milioane de euro pentru realizarea evacuării cenuşii în fluid dens, şi altul de 77,5 milioane de euro – pentru realizarea instalaţiei de desulfurare. Totodată, am făcut un credit de 25 de milioane de lei pentru nevoi curente, însă nu am tras nici un ban până acum“, a spus Gheorghe Daviţoiu, directorul CE Rovinari. Potrivit acestuia, unitatea lucrează la un studiu de fezabilitate privind realizarea unui grup nou, cu o putere instalată de 500 MW, a cărui valoare s-ar putea ridica la 500 – 600 de milioane de euro, mai spune Daviţoiu. Modalitatea de finanţare nu a fost încă stabilită. CE Turceni a împrumutat şi ea recent 170 de milioane de euro de la BERD şi un consorţiu de bănci format din Erste Bank, Societe Generale, UniCredit, Intesa Sanpaolo, precum şi de la Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BCDMN). Banii sunt folosiţi pentru modernizarea unităţii nr. 6 a complexului, proiectul total costând 224 de milioane de euro.
„Turceniul este bancabil, dovadă că am obţinut creditul de 170 de milioane de euro. Acum depinde de ce program investiţional vom avea în continuare“, a spus directorul CE Turceni, Eugen Tunaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS