13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestiţii în hidrocentralele din sectorul Slatina - Dunăre

Investiţii în hidrocentralele din sectorul Slatina – Dunăre

Cel mai mare producător de energie electrică din ţară, Hidroelectrica, va investi circa 350 de milioane de euro în retehnologizarea, până în 2011, a cinci hidrocentrale de pe sectorul Slatina – Dunăre, până în prezent finalizând retehnologizarea a şapte grupuri dintr-un total de 20, din acest proiect.
„Compania Hidroelectrica a încheiat procesul de retehnologizare a hidroagregatului nr. 4 Ipoteşti, al şaptelea grup retehnologizat dintr-un complex de 20 de hidroagregate amplasate în cinci centrale pe Oltul Inferior. Proiectul în ansamblul său priveşte retehnologizarea celor cinci centrale hidroelectrice de pe sectorul Slatina – Dunăre: Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni. Acum, puterea instalată pe fiecare centrală este de 53 MW (patru grupuri de câte 13,25 MW). După retehnologizare, puterea instalată pe fiecare centrală va creşte la 57 MW (patru grupuri de câte 14,25 MW)“, se arată în comunicatul emis ieri de companie.
Retehnologizarea a început în 2005 şi se va încheia în 2011. Lucrările au fost încredinţate unui consorţiu alcătuit din companiile Voith-Siemens Hydro Power Generation şi VA-Tech Escher Wyss, potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica.
Sistemul de funcţiune reversibilă în cascadă folosit este unic în Europa. Complexul hidroenergetic va funcţiona şi în regim de pompaj, contribuind la aplatizarea curbei de sarcină a Sistemului Energetic Naţional. Prin retehnologizare, randamentul va creşte cu peste 2%, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS