Acasă Actualitate Medicii şi-ar putea trata la spital pacienţii de la cabinete

Medicii şi-ar putea trata la spital pacienţii de la cabinete

Medicii şi-ar putea trata în ambulatoriul spitalelor pacienţii programaţi la cabinetele particulare, iar aproximativ 20% din profitul astfel obţinut va reveni unităţilor sanitare de stat, a anunţat vineri ministrul sănătăţii, Ion Bazac.
Timpul necesar tratării acestei categorii de pacienţi va fi alocat în afara programului de lucru în spital, odată cu trecerea la „modelul francez“ de orar al medicilor, pe care ministerul intenţionează să-l implementeze.
„A fost o propunere a Colegiului Medicilor şi noi am luat-o în calcul, întrucât este şi în avantajul unităţilor sanitare, care vor primi nişte bani în plus. În cursul acestei luni vom definitiva proiectul de lege privind orarul medicilor în spitale“, a mai precizat Bazac.
Impunerea unui program de lucru de opt ore pentru medici i-ar putea determina pe aceştia să îşi trateze clienţii din privat în spitalele de stat, urmând ca apoi să deconteze serviciile medicale pe cabinetele proprii, a precizat şeful Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astărăstoae.
„Veniturile medicilor sunt foarte mici şi un program de la 9.00 la 17.00 nu va produce decât o iritare a acestora. Măsura nu aliniază România la standarde europene, pentru că, în UE, programul de opt ore include şi cercetare ştiinţifică, şi învăţământ, nu numai muncă în spital. Oricum, în privat, un medic are o anumită clientelă, pe care o poate chema şi la spital, pentru a-şi rezolva problemele, iar apoi va deconta în privat“, a explicat prof. dr. Astărăstoae.
De asemenea, medicii susţin că serviciile de radiologie nu vor putea funcţiona până la ora 17.00, întrucât, potrivit Codului muncii, personalul medical care lucrează în radiologie are un program redus, pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea. „Nu sunt multe laboratoare care pot funcţiona până la ora 17.00. Există o legislaţie specială şi un timp de lucru redus pentru cei care lucrează cu substanţe toxice“, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor.
Ministerul Sănătăţii a publicat, în luna februarie, pe site-ul instituţiei, trei propuneri de organizare a programului medicilor, cea preferată de ministrul sănătăţii, Ion Bazac, fiind varianta cu un program de lucru al medicilor de la 8.00 la 17.00, pauză de masă şi gardă în intervalul 17.00 – 8.00.
Altă variantă propusă de minister este efectuarea gărzii de la 14.00 la 8.00, aşa cum se întâmplă în prezent, dar cu posibilitatea de a pleca acasă dimineaţa, fără a fi afectată plata salarială. A treia variantă presupune un program de lucru de şase ore dimineaţa, urmate de efectuarea a 12 ore de gardă, după care, a doua zi, în cursul după-amiezii, se efectuează vizita pacienţilor.
„Încercăm prin aceste reglementări să ne aliniem cu celelalte ţări europene. După normele actuale, garda începe la ora 14.00. Practic, medicul vine de dimineaţă la serviciu şi pleacă după şase ore de muncă, dacă nu are gardă. Vrem să instituim un program de lucru normal, de la 8.00 la 17.00, care să includă şi o pauză de masă“, a precizat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.

Exit mobile version