10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGiugea a lăsat-o pe Lili Schutz fără peşti

Giugea a lăsat-o pe Lili Schutz fără peşti

Fostul prefect de Dolj, acum şef la ADS, şi consiliera judeţeană Maria Schutz se războiesc pe luciul de apă al fermei piscicole din Dunăreni. ADS a reziliat unilateral contractul de concesiune cu Piscicola SA.

Cea mai mare fermă piscicolă din Dolj, cea patronată de Piscicola SA în localitatea Cârna (fostă Dunăreni), este în centrul unui nou scandal. Pe 8 iulie 2009, Agenţia Domeniilor Statului (ADS), condusă de fostul prefect pedelist Nicolae Giugea, a reziliat unilateral contractul de concesiune pe care Piscicola SA Dunăreni îl avea pentru cele aproape 2.300 de hectare de luciu de apă. Ferma piscicolă a fost adjudecată în 2003, acţiunile societăţii fiind cumpărate de Maria (Lili) Schutz şi de partenerul său de afaceri Ion Dascălu, prin copiii acestora, Ionuţ Dascălu şi Oana Schutz. În paralel cu vânzarea de acţiuni, a fost încheiat alt contract, pentru concesionarea luciului de apă, pe 49 de ani. În 2005, Piscicola SA a fost nevoită să ceară un plan de reorganizare din cauza dificultăţilor financiare.

O motivaţie ciudată

Trebuie precizat că, în perioada 2003 – 2008, titularul contractului de concesiune a fost schimbat de două ori. Prin OUG nr. 23/2008, titularul redevenea ADS, care se subroga în drepturi Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). În consecinţă, şeful ADS, Nicolae Giugea, a solicitat către RVA Insolvency, societatea desemnată ca lichidator al Piscicola SA, încheierea unui act adiţional la contractul de concesiune, prin care să fie consfinţită rocada CNAFP – ADS. „Neprezentarea în vederea semnării actului adiţional nr. 2 la contractul de concesiune atrage după sine încetarea de plin drept a contractului“. În perioada 17 – 24 iunie, între ADS şi lichidatorul RVA a avut loc un schimb de adrese. Avocatul Carmen Popa de la RVA a cerut o păsuire pentru 1 iulie, pe motiv că era o perioadă încărcată, cu multe dosare în lucru. Pe 24 iunie, RVA a trimis un împuternicit pentru semnarea actelor, însă ADS insista pentru prezenţa personală a avocatului Carmen Popa, după cum spune aceasta. Ulterior, pe 8 iulie, o comisie formată din reprezentanţi ai ADS, ai Oficiului de Cadastru şi ai Direcţiei Agricole, dar şi cu primarul din Cârna, Cornel Andrei, a încheiat un proces-verbal de predare-primire a fermei Piscicola SA. Ciudat este modul în care ADS a ales să rezilieze acest contract. „O analiză juridică mai atentă de către serviciul juridic al ADS ar fi condus, poate, la concluzia că transmiterea calităţii de parte în contract a operat în temeiul legii, iar nesemnarea unui act adiţional care să transpună textul legii nu poate conduce la încetarea contractului, deoarece se aplică dincolo de voinţa părţilor. În opinia mea, contractul de concesiune nu poate înceta decât prin reziliere, în cazul în care ADS, ca parte prejudiciată, impută celeilalte părţi încălcarea clauzelor contractuale“, opinează la un moment dat, Carmen Popa de la RVA. Aceasta mai sugerează că ADS putea să invoce alte motive, cum ar fi: neprezentarea actelor care demonstrează investiţiile asumate la semnarea contractului, cedarea obiectului concesiunii prin intermediul unui contract de asociere în participaţiune şi interzicerea accesului în incintă a reprezentanţilor ADS.

Dascălu: I-am dat în judecată

De cealaltă parte, Maria Schutz şi asociatul său Ion Dascălu duc scandalul în justiţie. „Cu ce drept au intrat şi au predat ferma? Este o proprietate particulară, am sesizat corpul de control al guvernului. Am acţionat ADS şi în instanţă, pentru că motivul rezilierii este neîntemeiat. Am făcut cerere de ordonanţă preşedinţială pentru stoparea licitaţiei până la judecarea litigiului nostru cu ADS, dar nu au semnat citaţia şi s-a amânat“, a spus Ion Dascălu. De cealaltă parte, Nicolae Giugea susţine şi el că are dreptate: „Pot să facă ce doresc, dar eu nu ţin ferma să nu producă. La licitaţie s-au înscris deja o persoană fizică şi o firmă“. În ecuaţia „Piscicola“ a intrat de curând şi Cornel Andrei, primarul liberal din Cârna, care ne spune chiar el care este legătura cu ferma piscicolă. „Am fost consilierul Piscicola SA pe probleme de organizare. Eu i-am crezut nişte oameni foarte serioşi la început. Cine m-a prezentat aşa mi-a spus. După aia am văzut că nu prea aveau poftă de muncă. Au făcut balta praf“, afirmă acesta. Primarul reclamă o datorie de 175.000 de lei către bugetul local. El susţine că şi alte firme la care acţionari sau administratori sunt patronii de Piscicola au datorii la buget de peste 360.000 de lei.

Licitaţia pentru Piscicola Dunăreni, amânată

Licitaţia organizată ieri de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru concesionarea celor 2.300 de hectare de luciu de apă a fost amânată pentru că unul dintre competitorii înscrişi în cursă s-a retras, a declarat şeful ADS, Nicolae Giugea. „Caietul de sarcini fusese cumpărat de persoana fizică Porojnicu Romeo Firicel şi de firma Sud Oil SRL. Primul dintre ei s-a retras. În consecinţă, va fi organizată o nouă licitaţie, la o dată stabilită de Consiliul de Administraţie“, a declarat Giugea. Şeful ADS nu ne-a putut spune însă cine va gestiona sutele de tone de peşte din bălţi. „Se va ocupa RVA, care este lichidatorul Piscicola SA. ADS a concesionat doar suprafaţa de apă, nu şi ce se află în baltă. Noi avem în gestiune suprafeţe, nu activităţi piscicole“, mai spune Giugea. Interesant ar fi de văzut cum va exploata RVA peştele, având în vedere că societatea pe care o lichidează nu mai are contract de concesiune cu ADS. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII