16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA doua rectificare bugetară măreşte deficitul

A doua rectificare bugetară măreşte deficitul

Executivul a adoptat sâmbătă a doua rectificare bugetară din acest an, pentru a pune în acord prevederile bugetare cu înrăutăţirea situaţiei economice, mărind deficitul public la 7,3% din PIB, sau 36,5 miliarde de lei (8,7 miliarde de euro), nivel agreat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
În forma anterioară a bugetului, în vigoare după prima rectificare, din aprilie, deficitul bugetului general consolidat era prevăzut la 24,3 miliarde de lei pentru întregul an, sau 4,6% din PIB.
Rectificarea aprobată sâmbătă prevede acoperirea deficitului bugetului de pensii printr-o subvenţie de la bugetul de stat de 5,54 miliarde de lei. De asemenea, cheltuielile bugetelor locale scad cu 2,08 miliarde de lei. În schimb, cheltuielile cresc cu 487,4 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat şi cu 895,3 milioane de lei la bugetul pentru şomaj.
În ceea ce priveşte bugetele ordonatorilor principali de credite, acestea sunt prevăzute într-o anexă care prevede scăderea cheltuielilor totale de personal cu 126,2 milioane de lei, a celor cu bunuri şi servicii cu 98,8 milioane de lei, în timp ce cheltuielile pentru programe finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare coboară cu 1,7 miliarde de lei.
Cresc, în schimb, cheltuielile cu asistenţa socială (142,4 milioane de lei), cele pentru investiţii (342,8 milioane de lei), iar Fondurile de rezervă sporesc cu 517,5 milioane de lei.

Mai mulţi bani pentru infrastructură

În ceea ce priveşte investiţiile publice, „s-a decis alocarea unei sume suplimentare de 900 de milioane de lei pentru proiectele de infrastructură, în două componente – 500 de milioane de lei pentru infrastructura rutieră, iar 400 de milioane de lei, pentru infrastructura drumurilor judeţene şi pentru şcoli“, a precizat Pogea.
De asemenea, guvernul a majorat plafonul garanţiilor de stat cu 400 de milioane de euro pentru anul 2009, „iar această garantare va fi utilizată cu predilecţie pentru realizarea cofinanţării proiectelor care necesită atragerea fondurilor europene sau a proiectelor care sunt finanţate din fonduri externe rambursabile“, potrivit ministrului finanţelor.
Tot în domeniul investiţiilor publice, guvernul a alocat 303 milioane de lei Ministerului Internelor şi Administraţiei pentru sistemul integrat de securitate a frontierei de stat.

Ministerul Muncii primeşte cei mai mulţi bani

Bugetele a 13 ministere vor fi reduse în urma rectificării cu circa 1,1 miliarde de lei, în timp ce cinci ministere vor primi alocări suplimentare de 6,4 miliarde de lei.
Cea mai mare sumă alocată în plus de la bugetul de stat va fi transferată Ministerului Muncii, de 5,362 miliarde de lei, bani alocaţi în principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, care a depăşit la jumătatea anului nivelul prevăzut la prima rectificare pentru tot anul 2009.
Ministerul Transporturilor va primi susţinerea transportului feroviar pentru public de călători şi pentru investiţii în infrastructura de transport 756,5 milioane de lei, iar Ministerul Economiei – 169,876 milioane de lei, sumă din care se va asigura şi plata datoriilor către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi pentru plata datoriilor către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Ministerul Justiţiei va primi 61,3 milioane de lei, pentru plata cheltuielilor salariale.
Vor avea de suferit de pe urma rectificării Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi cel al Educaţiei, ale căror bugete vor fi reduse cu 346,5 milioane de lei, respectiv 154,19 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU