6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul SUA şi-a prezentat scrisorile de acreditare

Ambasadorul SUA şi-a prezentat scrisorile de acreditare

Mark Gitenstein, noul ambasador al SUA în România, a discutat cu ministrul de externe Cristian Diaconescu, în spatele uşilor închise, mai mult de o oră, cu ocazia depunerii copiilor scrisorilor de acreditare, cei doi oficiali refuzând să facă o declaraţie de presă la sfârşitul întrevederii.

Ministerul de Externe a anunţat vineri dimineaţă că ministrul Cristian Diaconescu îl va primi pe ambasadorul american la Bucureşti, pentru ca acesta să îşi prezinte copiile scrisorilor de acreditare, urmând ca ambii oficiali să facă declaraţii de presă la sfârşitul întâlnirii. Cu toate acestea, Gitenstein şi Diaconescu, care au discutat mai mult de o oră, deşi în program era prevăzută doar o jumătate de oră, nu au declarat nimic presei după ce întrevederea s-a încheiat.
Ministerul de Externe a anunţat apoi printr-un comunicat de presă că ministrul român l-a primit vineri pe Mark H. Gitenstein, noul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, în vizită de prezentare, şi, cu această ocazie, ambasadorul a înmânat copiile scrisorilor de acreditare.
În cadrul discuţiilor, interlocutorii au evocat, potrivit MAE, caracterul special al relaţiilor bilaterale, precum şi nivelul excelent al cooperării dintre România şi SUA, pe multiple planuri. „Şeful misiunii diplomatice americane a subliniat, totodată, importanţa deosebită pe care autorităţile de la Washington o acordă relaţiei cu ţara noastră, unul dintre partenerii şi prietenii cei mai apropiaţi ai SUA din Europa. Au fost trecute în revistă, de asemenea, o serie de teme regionale, de interes comun pentru cele două state“, se mai arată în comunicatul de presă al ministerului.
În acelaşi timp, site-ul Ambasadei americane la Bucureşti anunţă că Mark Gitenstein şi soţia sa Elizabeth (Libby) au ajuns în Capitală joi, 27 august, fiind întâmpinaţi la aeroport de şeful protocolului MAE, Dorin Prisăcaru.
Următoarea etapă, înainte ca Mark Gitenstein să-şi preia oficial funcţia de conducere a misiunii diplomatice americane, va fi prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit uzanţelor, este de aşteptat ca Băsescu să-l primească pe ambasador săptămâna viitoare. Abia după acest moment, Gitenstein poate să treacă la stabilirea oficială a contactelor diplomatice şi să îşi înceapă propriu-zis activitatea.
La începutul acestei luni, Mark Gitenstein a depus jurământul în faţa vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a deveni ambasador în România. Senatul american votase în unanimitate, în luna iulie, propunerea preşedintelui Barack Obama de trimitere a lui Mark Gitenstein la post la Bucureşti.
În cadrul audierilor care au precedat votul din Senat, Comisia pentru relaţii externe i-a adresat trei întrebări lui Gitenstein. Prima dintre ele a vizat modul în care percepe el rolul pe care România trebuie să-l aibă în Afganistan, iar Gitenstein a răspuns că va face demersuri pentru a determina ţara noastră să îşi intensifice eforturile din acel teatru de operaţiuni. Cea de-a doua întrebare a vizat rolul României în ceea ce priveşte securitatea energetică, iar Gitenstein a spus că ţara noastră este un lider regional în această privinţă şi că în calitate de ambasador va sprijini eforturile României pentru diversificarea resurselor energetice prin proiecte ca Nabucco sau terminalul LNG de la Constanţa.
A treia şi ultima întrebare a Comisiei a vizat corupţia din România, iar răspunsul lui Gitenstein a fost ferm, la fel ca şi în pledoaria sa de început. „În calitate de ambasador, o prioritate va fi să conving România să investească în resursele necesare pentru combaterea corupţiei, creşterea transparenţei, reformarea controalelor fiscale şi consolidarea unei justiţii independente şi a aparatului regulator“, a punctat Gitenstein.
El a atras atenţia că investiţiile americane din România depind de un climat de corectitudine. „România nu va putea atrage investiţii pe termen lung fără să asigure corectitudinea faţă de companiile americane în ceea ce priveşte aprobările, plăţile şi rambursările când îşi îndeplinesc angajamentele contractuale“, a declarat Gitenstein.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII