10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn singur autopsier la Târgu Jiu

Un singur autopsier la Târgu Jiu

Serviciul de Medicină Legală (SML) Gorj îşi desfăşoară destul de greu activitatea, pentru că unul dintre cei doi autopsieri a ieşit la pensie. Rodica Brâncuşi, autopsier de mai bine de 20 de ani, a decis la jumătatea lunii iulie că a venit vremea să iasă la pensie. De atunci, la SML Gorj a rămas un singur medic, care face faţă cu greu autopsiilor. Problema personalului insuficient din cadrul acestui serviciu nu va putea fi rezolvată în perioada imediat următoare, pentru că posturile sunt blocate.
Claudia Beldean, şefa SML Gorj, a declarat că va face totuşi demersuri la minister atât pentru aprobarea unui nou post de autopsier, cât şi pentru repartizarea de instrumentar nou. „Nu este uşor pentru noi să lucrăm cu un singur necropsier, dar voi încerca să vorbesc mai departe ca să angajăm unul. Vom vedea ce se poate rezolva. Mai avem probleme şi cu instrumentarul. Ultima trusă de necropsie a ajuns la Târgu Jiu în urmă cu zece ani, angajaţii acestui serviciu lucrând şi acum cu aceleaşi instrumente“, a declarat Claudia Beldean.

SML Gorj are datornici

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj nu a decontat nici o necropsie de la începutul anului şi până în prezent, astfel că SML are de recuperat câteva zeci de mii de lei. Claudia Beldean a afirmat că, deocamdată, nu sunt probleme salariale, pentru că banii cu această destinaţie sunt asiguraţi din alte surse. Zilnic, la SML Gorj se fac trei-patru necropsii, majoritatea la iniţiativa poliţiei, care are nevoie de dovezi în elucidarea unor decese suspecte. Lunar, în contul SML Gorj se strâng datorii cuprinse între 6.000 şi 8.000 de lei. Preţul unei autopsii este, în medie, de 300 de lei, mai scumpe fiind cele pentru cadavrele în stare de putrefacţie, care ajung la 380 de lei. „Deocamdată, nu sunt bani ca să ne plătească şi îi înţelegem. Este o problemă naţională. Cele mai multe probleme sunt cu formolul de proastă calitate achiziţionat de Spitalul Judeţean, care se bucură că preţul solicitat de furnizori este mai mic. Din păcate, acest formol este de proastă calitate“, a spus Claudia Beldean. Personalul de la SML Gorj mai cere uneori aparţinătorilor să aducă formol şi vată, necesare după efectuarea necropsiei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS