5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcoală de vară cu accent franţuzesc

Şcoală de vară cu accent franţuzesc

Patru tinere din Franţa au venit în două comune oltene pentru a-i învăţa pe copiii de aici cum să-şi petreacă timpul liber într-un mod constructiv şi folositor. Timp de trei săptămâni, ele au organizat activităţi cultural-artistice şi chiar o excursie la Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea.

Aurelie, Laetitia, Marie şi Marion au venit în România la începutul lunii august, dar parcă sunt dintotdeauna printre micuţii de la şcolile din Teslui şi Curtişoara. Cele patru tinere au desfăşurat, în ambele comune, mai multe activităţi interactive cu elevii. Acestea au oferit  alt mod de a petrece lunga vacanţă de vară prin jocuri, care sunt în acelaşi timp distractive şi educative. Astfel de activităţi vor avea loc în fiecare vară, timp de trei ani, fiind posibile prin Asociaţia Rodon – Curtişoara / Saint Nicolas de Redon – Teslui.
Cele patru animatoare au fost găzduite de două familii din comunele Teslui şi Curtişoara şi au fost cucerite de viaţa simplă a oltenilor. „A fost foarte bine, mi-a plăcut foarte mult să fiu aproape de copii şi să stau în familie. Eu şi Marie am avut şansa să stăm şi la Slatina şi să fim foarte bine primite în centrul de activităţi de către copii, profesori şi de oamenii din sat“, a spus Marion Bourel.
Marinela Neacşu, directoarea Şcolii din Teslui, este încântată de faptul că elevii săi au fost receptivi la modul de învăţătură prin jocuri pe care franţuzoaicele l-au propus: „Pentru noi, astfel de activităţi reprezintă o experienţă nouă, şcoala noastră găzduieşte pentru prima dată aşa ceva. Este un lucru pozitiv pentru şcoală şi pentru copii. Ei au învăţat tot felul de jocuri, care le-au stimulat imaginaţia şi inteligenţa“.

Viaţa la ţară

Tinerele din Franţa nu sunt la prima acţiune de acest gen, ele desfăşurând astfel de activităţi şi în alte ţări. Fetele apreciază viaţa simplă pe care o duc românii, precum şi faptul că micuţii de aici au mai multă independenţă. „Este o diferenţă în nivelul calităţii vieţii. Voi sunteţi mai aproape de lucrurile simple, mâncaţi mai echilibrat, copiii sunt mult mai autonomi. Îmi place foarte mult să mă plimb cu căruţa, mai ales atunci când copiii merg foarte repede cu ea“, a spus Marion Bourel, care se află la a doua vizită în România.
Aurelie Latouche, care la 18 ani adoră să petreacă mult timp cu cei mici şi să-i înveţe jocuri distractive, consideră copiii din România mult mai receptivi şi mai cuminţi decât cei francezi. „Tinerii de aici sunt foarte generoşi şi primitori, în Franţa sunt mai reci. Copiii români ne ascultă cu atenţie, cei francezi sunt mai indisciplinaţi“, a explicat ea.

Au învăţat româna

În cele trei săptămâni pe care le-au petrecut la Teslui şi Curtişoara, cele patru tinere din Franţa au reuşit să se ataşeze de copiii oltenilor şi chiar să înveţe câteva cuvinte în limba română. „Fetele sunt foarte de treabă, le-am învăţat şi româneşte, iar noi am reuşit să învăţăm limba franceză şi mai bine“, a spus Ionela Călin, elevă la Şcoala din Curtişoara.
Copiii s-au obişnuit cu modul inedit prin care franţuzoaicele îi fac să înveţe. Ei ar dori ca şi orele din timpul anului să se desfăşoare la fel. „A fost foarte bine cu ele, ne-am distrat şi am învăţat multe lucruri noi. Aş vrea ca fetele să mai vină şi la anul şi ca orele de la şcoală să se desfăşoare la fel“, crede Robert Priseceanu.
Cei 60 de copii de la Teslui şi Curtişoara au fost şi într-o excursie cu animatoarele venite din Franţa. Ei au putut să vadă sculpturile lui Brâncuşi de la Târgu Jiu şi frumuseţile Văii Oltului. Aurelie, Laetitia, Marie şi Marion, care vor pleca astăzi din România, au pregătit cu copiii un program artistic în care fiecare va arăta ceea ce a învăţat în cele trei săptămâni de şcoală de vară. „Pregătim un spectacol pentru sfârşitul activităţilor, pentru ca părinţii să aibă o imagine despre ceea ce s-a întâmplat aici. Spre exemplu, copiii au învăţat în prima zi o poezie şi acum o vor prezenta“, a spus Marion Bourel.
Scopul şcolii de vară din cele două comune oltene este implementarea unor astfel de activităţi şi în România. În acest sens, două cadre didactice de la Şcoala Dobrotinet din comuna Curtişoara au participat la mai multe cursuri desfăşurate în Franţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS