12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de tarabagii din pieţe, închişi de Gardă

Zeci de tarabagii din pieţe, închişi de Gardă

Câteva pieţe din Craiova au rămas aproape goale după ce comisarii Gărzii Financiare au închis temporar mai multe tarabe şi le-au confiscat comercianţilor banii încasaţi pe marfă, pentru evaziune fiscală. Grave abateri de la lege s-au descoperit în Piaţa Gării. În total, 22 de firme din pieţele craiovene au tras obloanele.

Mai multe tarabe din pieţele craiovene sunt pustii în aceste zile. Comercianţii au lăsat în pieţe doar lădiţele goale. Activitatea pieţarilor a fost suspendată temporar de comisarii Gărzii Financiare Dolj, care au descoperit nereguli, în special la utilizarea caselor de marcat. Comercianţii depistaţi că făceau evaziune fiscală nu au voie să-şi mai vândă fructele şi legumele până când nu vor remedia problemele descoperite de comisari şi vor intra, astfel, în legalitate, au menţionat oficialii Gărzii. Ieri-dimineaţă, în Piaţa Gării vindeau doar ţăranii şi câţiva comercianţi. Aproape două rânduri de tarabe erau închise, în special în sectorul de fructe. Şiruri lungi de lădiţe goale erau etalate în partea stângă a pieţei. O bătrână care vindea verdeaţă alături spune că vecinii ei nu-şi mai vând marfa din cauza Gărzii Financiare. „Şi astăzi (ieri – n.r.) a fost Garda pe aici. A venit şi alaltăieri şi de-aia nu mai vând aici oamenii ăştia“, a spus bătrâna. De la Garda Financiară (GF) Dolj nu ni s-a confirmat că ieri ar mai fi fost vreun control oficial în pieţe. „Astăzi (ieri – n.r.) nu am avut verificări în pieţe, dar au fost zilele trecute controale tematice în mai multe pieţe din Craiova. S-au verificat utilizarea caselor de marcat şi documentele de provenienţă a mărfurilor“, a spus directorul coordonator al GF Dolj, Mihai Dumitraşcu. Tot în Piaţa Gării, comercianţii care vând legume sunt scumpi la vorbă când aud de controale. „Nu ştiu, doamnă, de ce au închis tarabele. Or fi plecat în concediu. Nu comentez nimic eu despre Gardă. Au venit pe aici de la Gardă, dar nu vreau să spun nimic“, a răspuns cu mare greutate o vânzătoare de legume, vădit deranjată de întrebare. Tarabe închise se mai văd şi în spatele pieţei, în zona legumelor. Comercianţii şi-au lăsat sacii cu fasole verde şi alte legume la vedere. În Piaţa din cartierul Brazda lui Novac, la fructe sunt tarabe închise. „Au plecat în concediu vecinii noştri. De ce întrebaţi de Gardă, că nu vrem să mai vină?“, se plânge singurul comerciant de fructe rămas în piaţă. Tot în Brazdă, ieri şi-a făcut apariţia şi un vânzător de case de marcat, care le explica tarabagiilor cum funcţionează aparatele.

22 de tarabagii, cu activitatea suspendată

Comercianţii au fost luaţi cu asalt de comisarii Gărzii la începutul săptămânii, când între orele 14.00 şi 17.00 au avut loc controale simultane în pieţele din Craiova. Au căzut în plasa întinsă de Gardă mai mult intermediarii, care cumpără marfă dintr-o parte şi o vând în alta. Nereguli s-au descoperit în Piaţa Centrală, în Piaţa Craioviţa şi, mai ales, în Piaţa Gării, spune conducerea GF. Directorul coordonator adjunct al GF Dolj, Cornel Corcoveanu, a declarat pentru GdS: „Au fost verificaţi 25 de agenţi economici din pieţele craiovene. În 22 de cazuri s-a constatat neutilizarea caselor de marcat şi acestor 22 de comercianţi li s-a suspendat temporar activitatea şi li s-au confiscat sumele provenite din vânzarea mărfii până la momentul controlului. La trei societăţi s-a depistat  neîntocmirea corectă a actelor de provenienţă a mărfii“. Oficialul Gărzii Financiare a confirmat faptul că în cazul unei societăţi a fost întocmit dosar penal, trimis spre cercetare organelor în drept, însă până la rezolvarea cazului instituţia nu dezvăluie infracţiunea de care este acuzată firma respectivă. Cornel Corcoveanu a menţionat doar că societatea căreia i s-a întocmit dosar penal vindea produse în Piaţa Gării. Despre „pieţarii“ prinşi cu documente greşite de provenienţă a mărfii, directorul coordonator adjunct al Gărzii Financiare Dolj a precizat că notele de intrare şi recepţie ale celor trei firme descoperite cu nereguli nu băteau cu documentele de transport ale mărfii, în sensul că nu erau aceleaşi cantităţi. Comercianţii au fost amendaţi pentru neregulile constatate, neutilizarea caselor de marcat fiind încadrată de legislaţia românească la evaziune fiscală. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII