10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Marinei în Bechet

Ziua Marinei în Bechet

Sute de locuitori din oraşul doljean Bechet au sărbătorit sâmbătă Ziua Marinei, dar au luat parte şi la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Dunărind cu Dunărea“.

În oraşul-port Bechet, din sudul Doljului, Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mare, a fost sâmbătă nu doar o sărbătoare religioasă. Primăria a pregătit, începând cu ora 9.00, un amplu program de manifestări atât cu ocazia Zilei Marinei Române (marcată pentru prima dată în 1902, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată protectoarea marinarilor), cât şi cu prilejul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Dunărind cu Dunărea“.

Porturile, preluate de autorităţile locale

Startul manifestărilor dedicate acestei zile s-a dat în faţa Liceului Teoretic Bechet, cu o paradă a portului popular, la care au participat copii şi tineri din localităţile doljene Bechet, Călăraşi, Daneţi, Goicea, dar şi oaspeţi de peste Dunăre. A urmat un program artistic, prezentat la Primăria Bechet, în faţa oficialităţilor locale şi judeţene, a unor parlamentari, precum şi a ministrului transporturilor, Radu Berceanu.
„Eu am venit în Bechet pentru Ziua Marinei, ca şi anul trecut, deşi eram invitat la Constanţa. Am zis că, dacă tot am fost anul trecut aici, să vin şi anul acesta“, a precizat ministrul transporturilor.
Cu ocazia vizitei în Bechet, Radu Berceanu a discutat cu primarul Costel Tulitu şi despre soarta portului din localitate. „Miercurea trecută, în şedinţa de guvern, s-a aprobat ca toate porturile mici de pe Dunăre să treacă la autorităţile locale. Urmează o perioadă de 30 de zile în care autorităţile locale trebuie să convoace consiliul local şi să vadă dacă le preiau sau nu. În Bechet, problema este ca şi rezolvată şi se pare că la fel se va întâmpla la Calafat şi Cetate. Cred că, în cea mai mare parte, autorităţile locale vor dori să le preia, pentru că pot să gândească mai repede nişte lucruri care să determine o anumită activitate economică de revigorare decât câţiva administratori de la câteva sute de kilometri distanţă şi care oricum nici nu ştiu bine ce se întâmplă prin fiecare dintre aceste porturi şi nici nu prea îi interesează“, a declarat Radu Berceanu.

Jocuri marinăreşti şi cântece populare

În jurul orei 11.00, manifestările s-au mutat în port, unde festivităţile au debutat cu o competiţie de jocuri marinăreşti. A urmat o scurtă plimbare pe Dunăre cu vasul SPET SA, coorganizator al acestor festivităţi. La bordul navei s-au îmbarcat prefectul de Dolj, Florin Stancu, cei doi subprefecţi Eugen Georgescu şi Cristian Şovăilă, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi alte oficialităţi. Printre oaspeţii de seamă prezenţi la manifestări s-a numărat şi George Constantin Păunescu, preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, în calitate de cel mai important investitor din zonă.
Sfârşitul croazierei a coincis cu debutul Festivalului Internaţional de Folclor „Dunărind cu Dunărea“, organizat în mod tradiţional de Primăria oraşului Bechet în fiecare an, pe 15 august. Devenit simbol al păstrării tradiţiilor portului, dansului şi cântecului popular specifice Olteniei, festivalul a reunit numeroase ansambluri atât din ţară, cât şi din Bulgaria: Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul“ (Călăraşi), Ansamblul „Mugurelul“ (Daneţi), Ansamblul „Marin Chisăr“ (Goicea), Ansamblul Folcloric şi grupul vocal de cântece autentice al Casei de Cultură Nădejda (Oreahovo – Bulgaria), Ansamblul Folcloric de cântece şi dansuri populare din localitatea Gorni Vadin (Bulgaria), Ansamblul Folcloric de dansuri din localitatea Hayredin (Bulgaria), Ansamblul Folcloric de cântece şi dansuri populare din Kozlodui (Bulgaria), fanfara copiilor „Gabriel Chaborschi“ (Râmnicu Vâlcea), grupul vocal din Corabia (judeţul Olt), cărora li s-a alăturat Ansamblul Folcloric „Victoria Gheorghe“ al Primăriei Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU