7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNecolaiciuc are şanse minime să iasă pe cauţiune

Necolaiciuc are şanse minime să iasă pe cauţiune

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, aflat în custodia Serviciului American pentru Controlul Imigraţiei şi Normelor Vamale, are şanse mici să iasă pe cauţiune din cauza cererii de extrădare făcute de statul român.

Avocatul lui Necolaiciuc, Gheorghiţă Mateuţ, a explicat că fostul director al CFR are un mandat administrativ pentru violarea legii de intrare (traducerea aproximativă a infracţiunii de care este acuzat Necolaiciuc în Florida – n.r.) şi că ar putea ieşi pe cauţiune, dar este foarte greu, deoarece există cererea de extrădare făcută de statul român. „La americani, nu este eligibilă ieşirea pe cauţiune din cauza cererii de extrădare. Este dificil, dar nu imposibil“, a declarat Mateuţ.
Instanţa americană trebuie să analizeze, în cazul lui Necolaiciuc, atât săvârşirea infracţiunii de violare a legii de intrare, cât şi cererea de extrădare, prioritate având ultima, din cauză că este de natură penală, a precizat Mateuţ.
Avocatul a mai declarat că, în cazul fostului director al CFR, a fost prezentată deja cererea de arestare provizorie, urmând ca, în 60 de zile, să se prezinte solicitarea de extrădare şi documentele aferente. Acest lucru ar urma să se întâmple la mijlocul lunii august, după data de 20, a precizat Mateuţ.
Dacă, după expirarea termenului de 60 de zile, statul român nu prezintă cererea de extrădare, judecătorul american poate, pentru motive temeinice, să prelungească acest termen cu 30 de zile. Dacă nici după trecerea acestui interval nu este prezentată cererea de extrădare, Necolaiciuc este eliberat de drept şi instanţa americană va închide procedura de extrădare, a mai spus Gheorghiţă Mateuţ.

Judecat în trei dosare

Tribunalul Bucureşti a respins, pe 29 iulie, recursul lui Mihai Necolaiciuc împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1, care a emis un nou mandat de arestare, în lipsă, pe numele fostului director al CFR, mandat cerut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Decizia Tribunalului este definitivă. Judecătoria Sectorului 1 a decis pe 16 iulie să emită un nou mandat de arestare, în lipsă, pe numele lui Mihai Necolaiciuc. Procurorii anticorupţie au cerut Judecătoriei Sectorului 1 emiterea unui nou mandat de arestare pe numele lui Mihai Necolaiciuc, după ce aceeaşi instanţă a mai emis două mandate pentru fostul director al CFR.
Procurorii DNA au început recent urmărirea penală împotriva lui Mihai Necolaiciuc, într-un nou dosar, în care este acuzat de deturnarea unor fonduri europene, au declarat surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, lui Necolaiciuc i s-ar fi reţinut şi acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu un prejudiciu de peste un milion de euro.
În acest dosar ar fi vorba de modul ilegal în care Mihai Necolaiciuc a folosit o sumă de bani luată de România dintr-un credit de la o bancă europeană. „E vorba de problema deja clasică la Necolaiciuc, şi anume achiziţiile făcute la preţuri exorbitante“, au explicat surse judiciare. În acelaşi dosar a mai fost pus sub învinuire şi fostul director economic de la CNCFR, Viorica Olăeru, pentru aceleaşi fapte ca şi Necolaiciuc. Pe numele lui Mihai Necolaiciuc există deja în România două mandate de arestare emise de Judecătoria Sectorului 1 la solicitarea DNA. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Necolaiciuc în trei dosare pentru achiziţiile defectuoase făcute când se afla la conducerea CNCFR, care au dus la prejudicierea societăţii. Mihai Necolaiciuc se află în prezent în custodia Serviciului American pentru Controlul Imigraţiei şi Normelor Vamale, în centrul de detenţie Glades din Moore Haven, Florida, în baza unei cereri de extrădare făcute de România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS