16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâte unul pe... trotuar

Câte unul pe… trotuar

Trotuarul de pe strada Matei Basarab din Craiova, cel de pe partea stângă cum vii dinspre Colegiul „Fraţii Buzeşti“ spre inspectoratul şcolar, a fost proiectat şi amenajat cu încălcarea HCL Craiova nr. 241/2006. La articolul 19, punctul c), hotărârea spune că trebuie să „rămână liber un culoar de minimum 1,5 metri lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile pentru circulaţia pietonilor“. Numai că trotuarul amenajat de constructorul de casă al Primăriei Craiova, Delta ACM, măsoară doar 40 cm. Restul a fost înghiţit de parcare, dar nici aceasta nu este îndeajuns pentru şoferii care se opresc cu maşinile în zonă. Aşezate în diagonală, autoturismele blochează trecerea pietonilor, care şi aşa se chinuiesc să meargă pe fâşia de bordură şi care, decât să facă slalom printre acestea, preferă să circule pe carosabil, riscând în orice moment să fie victimele unor accidente rutiere. Să mergi cu un cărucior pe acest trotuar sau ţinându-ţi copilul de mână este imposibil. Ori rişti şi mergi pe stradă, ori traversezi şi îţi continui drumul pe partea cealaltă. „Au amenajat în părculeţ un loc de joacă şi vin cu băiatul. Este imposibil să mergem pe acest trotuar. Nu pot nici să-l ţin de mână, pentru că suntem nevoiţi să mergem în şir indian. Şi nici tricicleta nu are loc pe aici. Mergem, de obicei, pe carosabil“, a spus craioveanca Magda Ene.

Stâlp de dat cu capul

Lăţimea trotuarului de pe strada Matei Basarab ar putea concura cu o potecă, pe care te poţi deplasa făcând slalom printre sau peste capotele autoturismelor. Mai mult, în dreptul Catedralei „Sfântul Dumitru“, chiar la mijlocul drumului, sunt aşezaţi stâlpi de iluminat public. „Există o firmă care a făcut proiectul. Delta a efectuat amenajarea străzii Matei Basarab după acest proiect. Dacă lăţimea trotuarului este mult mai îngustă decât pe alte străzi, aşa a fost proiectat. Este adevărat că, pe unele artere, s-au făcut adaptări în funcţie de situaţia din teren“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
Pentru cei de la primărie ar fi recomandat să-i anunţe pe pietoni pe ce parte să circule… cum se procedează la metroul bucureştean. Nu ar strica să aflăm că venind dinspre bulevardul Ştirbei Vodă urmează strada Matei Basarab cu trotuar pe partea dreaptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII