Acasă Actualitate Sute de unităţi de învăţământ – fără apă sau canalizare

Sute de unităţi de învăţământ – fără apă sau canalizare

Unităţile şcolare doljene se află pe ultima sută de metri în procesul de obţinere a autorizaţiilor sanitare de funcţionare. În anul şcolar 2008-2009, jumătate dintre ele au funcţionat fără aviz.

Majoritatea managerilor unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj au depus documentaţiile necesare obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru anul şcolar 2009-2010. În ultimul an de învăţământ, şcolile şi grădiniţele doljene au efectuat lucrări de reabilitare sau modernizare, însă, în multe situaţii, reparaţiile nu au fost finalizate nici până acum. În anul şcolar 2008-2009, la sfârşitul lunii octombrie, din cele 251 de unităţi de învăţământ, 124 aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, însă, din cele 773 de structuri ale şcolilor, 434 au funcţionat fără. „Cele mai multe unităţi şcolare fără autorizaţie de funcţionare erau în mediul rural. Din cele 382 de structuri/clădiri ale grădiniţelor din judeţul Dolj, de exemplu, 281 nu au avut autorizaţie sanitară de funcţionare. Şi în cazul şcolilor cu clasele I-VIII, din totalul de 149 de unităţi, 87 nu au avut autorizaţie sanitară. Unităţile şcolare doljene ar trebui să obţină aceste avize până pe 1 septembrie“, a menţionat Georgică-Florea Bercea, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Dintre unităţile de învăţământ din Craiova care au funcţionat fără autorizaţie sanitară, potrivit reprezentanţilor ISJ, am putea aminti: Grupul Şcolar „Charles Laugier“ (fostul Liceu Sanitar), CN „Carol I“ (nu a obţinut autorizaţie pentru sala de sport, cămin şi pentru clădirea centrală), Grădiniţa nr. 28, Grădiniţa nr. 7 – pentru structura Popoveni, Grădiniţa cu program prelungit nr. 22, Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Grigorie Teologul“, Şcoala nr. 12 Decebal – pentru structura de la Şcoala din Izvoru Rece etc. Alături de acestea, tot fără autorizaţie sanitară de funcţionare în 2008/2009 au mai fost: Grupul Şcolar Malu Mare, Şcoala nr. 2 Calafat, Şcoala nr. 1 Băileşti etc. Există şi cazuri în care unităţile şcolare au obţinut autorizaţie de funcţionare parţială: două şcoli şi şapte licee din mediul urban şi alte două şcoli, dintre care una de arte şi meserii, din mediul rural. Cele mai grave probleme semnalate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică în unităţile şcolare au fost: lipsa apei potabile, a căldurii, a grupurilor sanitare corespunzătoare, a canalizării.

A absolvit Facultatea de Ştiințe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie Sociologie. Lucrează la Gazeta de Sud din 2004 în domeniul social, dar este şi realizatorul rubricii Infosocial la Radio Sud.
Exit mobile version